Парламентарната група на ГЕРБ - СДС поиска казусът около нахлуването на полиция в редакцията на в-к "Труд" да бъде разгледан на извънредно заседание на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на партията.

За целта в деловодството на парламента беше внесено искане до председателя на парламента Никола Минчев да свика народните представители на 7 декември. Предложението е подписано от 59 народни представители от ГЕРБ - СДС.

По време на извънредното заседание народните представители предлагат да бъдe изслушан министърът на културата Велислав Минеков и да бъдат разгледани всички действия на изпълнителната власт, засягащи дейността на една от най-старите частни медии.

Тази сутрин полицаи запечатаха сградата, в която се помещава редакцията на вестник "Труд", като за причина от Министерството на културата посочиха неплатени наеми за над 130 хил. лева. Главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков обвини министерството в лъжа и е категоричен, че журналистите в редакцията ще започнат гражданско неподчинение.

Евродепутатите от ГЕРБ - СДС също ще информират всички свои колеги в Европейския парламент и останалите европейски институции за безпрецедентното погазване на свободата на словото в България.