От ГЕРБ-СДС очакват Конституционният съд (КС) да се произнесе по делото за установяване на противоконституционност на разпоредбите на Решение на Народното събрание за предприетите действия от Агенция "Пътна инфраструктура" за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа.

На брифинг в парламента председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира образуването на дело номер 10 на КС от вчера. Атанасова заяви, че още с постъпване на жалбата е образувано делото, което по думите ѝ означава, че Конституционният съд и неговият докладчик, намират основания за образуване на това производство.

От ГЕРБ-СДС са поискали решението на Конституционния съд (КС) за разплащането към пътните фирми да има обвързваща обратна сила и да важи от 20 април - датата на приемане на решението на НС.

Атанасова коментира, че има грубо погазване на правовия ред и грубо погазване на парламентарната практика с въпросното решение. Тя посочи, че се надява с решението на КС драстично да намалеят проблемите на българския бизнес. Атанасова коментира, че подобно решение е начин на политически рекет, тъй като не може комисия и работна група, сформирана от политически орган, какъвто е Народно събрание, да преценява кой договор да се плаща и кой не. Радомир Чолаков обясни, че приетото от НС решение противоречи на Конституцията и заложените в нея принципи за разделение на властите и правова защита.

"С това решение на практика изпълнителната власт сне от себе си правомощията да управлява пътищата и ги делегира на Народното събрание, което противоречи на член 4 от Конституцията", каза Чолаков. По думите му, както Министерският съвет няма право да приема закони, така и Народното събрание няма право да прекратява договори и да се произнася по договори. Това е абсолютно противоконституционно и това бе казано в пленарна зала многократно, заяви Чолаков. Тази жалба не е нито против българските строители, нито против българските граждани, каза той.

Чолаков коментира, че решението на НС е "безкрайно тъжно свидетелство за печалното състояние на правната подготовка" на гласувалите решението депутати. По думите му българската правна система е изправена пред възможността да бъде разрушена от един "безчинстващ законодателен орган, мнозинството, в който съобщава в прав текст, че няма да спазва законите, няма да спазва Конституцията на страната".

Ако това поведение не бъде санкционирано, последствията за правосъзнанието и правопорядъка в България ще са опустошителни. Искаме да вярваме, че КС няма да допусне това, се посочва във внесения от ГЕРБ-СДС иск към КС.

Повече от две седмици откакто е взето това решение нито има пътна поддръжка, нито е започнало разплащането на фирмите, добави колегата му Николай Нанков.

Той припомни, че са настоявали на сто процента да бъдат платени тези финанси, които са одобрени и сертифицирани от АПИ и обърна внимание, че те са одобрени и сертифицирани не от последния кабинет Борисов, а от първия служебен кабинет на президента Радев, когато министър на регионалното развитие е Виолета Комитова. В тези анекси и договори тя е признала на сто процента извършеното и то трябва да бъде разплатено.

Всичко останало беше нарочна забава и извиване на ръце, констатира Нанков. Десислава Атанасова коментира, че приемането на България в чакалнята на еврозоната е постижение на кабинета Борисов и добави, че в Народното събрание трябва да има дебат по темата.