ГЕРБ са решение да си довършат мандата, какъвто и да е резултатът от изборите - това потвърди още веднъж в декларация от парламентарната трибуна след ваканцията председателката на ПГ на управляващата партия Даниела Дариткова.

Днес започва 7-ата сесия на 44-ото Народно събрание.

"ПГ на ГЕРБ не може и няма как да предаде хората, които са избрали това управление, затова ще продължим да изпълняваме програмата си и след изборите на 26 май", натърти Дариткова. Така и депутатите от партията застанаха зад думите на премиера Бойко Борисов, който преди дни заяви, че няма намерение "да хвърля кърпата", каквото и да се случи на евровота.

Управляващите ще се противопоставят на онези политически кръгове, които искат да хвърлят страната в революционни сценарии. Цената ще я платят всички български граждани, предупреди шефката на депутатите от ГЕРБ.

В ГЕРБ са притеснени от продължаващото отсъствие на депутатите от най-голямата опозиционна партия БСП и не приемат внушенията, че то легитимирало тяхното управление.

Обезпокоени сме от отсъствието на БСП - парламентарният диалог е подменен от самоцелна конфронтация. Д-р Дариткова посочи, че ГЕРБ е обезпокоена от това отсъствие не защото парламентът е блокиран, тъй като тя отбеляза, че през последните месеци заседанията се провеждат редовно и законодателната работа продължава, а защото българските граждани, гласували за БСП на последните парламентарни избори са оставени без своето политическо представителство. По думите ѝ парламентарният диалог е подменен от самоцелна конфронтация.

Желанието ни е да сформираме нов стил на политическо поведение, който стои отвъд рамките на Прехода, каза председателят на ПГ на ГЕРБ. Д-р Дариткова подчерта, че ГЕРБ ще се противопоставя на опитите за дестабилизация на страната и на желанието на определени политико-икономически кръгове да хвърлят обществото в хаос, както и на опитите то да бъде разделено. Тя изрази надежда този стил да бъде възприет и от останалите политически сили, защото така ще се гарантира пред българите, че властта не е привилегия, а отговорност. "Като най-голямата парламентарна група в Народното събрание ние ясно осъзнаваме своята отговорност и най-силно усещаме върху себе си тежестта на управлението. ГЕРБ сме достатъчно самокритични, за да видим собствените си проблеми и достатъчно решителни, за да се опитаме да ги решим бързо и безкомпромисно. Нашето присъствие в парламента не е нито самоцелно, нито опит да избягаме от проблемите на реалния живот. Наясно сме с политическия факт, че високото обществено доверие е най-важният фактор за ефективното функциониране на една политическа сила. Затова ще продължим линията на поведение, която ни задължава да съхраняваме доверието на онези български граждани, които са гласували за нас и чрез политически действия да предотвратяваме всеки опит това доверие да бъде разрушено със съмнение за корупция и злоупотреби. Тази линия на поведение на ГЕРБ няма да приключи с деня на изборите. Независимо от изборния резултат ние ще продължим да демонстрираме висока обществена чувствителност и да реагираме бързо и решително както чрез законодателни промени и с личен пример за носене на политическа отговорност", допълни д-р Дариткова.

Тя благодари на народните представители от "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независимите депутати за това, че изпълняват ангажиментите си.

Дариткова гарантира още, че предизборната кампания няма да се отрази на управлението на страната и завърши с възклицанието "Бог да пази България!".

При откриването на 7-та сесия на Народното събрание председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че се надява, че въпреки предизборната кампания депутатите да продължат да изпълняват задълженията си.

В началото на своето изказване Караянчева честити празника на мюсюлманите Рамазан.

"Отбелязахме Деня на храбростта и празника на Българската армия на 6 май. Изключително успешно премина и посещението на папа Франциск в България", каза още тя.

"През април чествахме една важна за нас годишнина - 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, която беше повод за преклонение пред делото на учредителите, но и преди всичко за равносметка. Когато обръщаме поглед към стореното от нас трябва да отбележим, че изминаха 2 години от работата на 44-ото НС и преполовихме неговия мандат. Оценките за нашата работа през този период често са различни, дори противоположни и крайни. Ако погледнем цифрите ще видим, че от началото на мандата си на това Народно събрание и приело 260 закона, 379 решения, 2 декларации и 1 обръщение. Това показва, че е извършена сериозна по обем законодателна работа. Изключително интензивен беше и парламентарният контрол", каза Караянчева и отчете, че над 280 часа са отделени за него.

"Надявам се, че през тази сесия, въпреки предизборната кампания, ние ще продължим да изпълняваме задълженията си на народни  представители, за което са ни гласували доверие избирателите", допълни още тя.

Председателят на парламента призова още да се отнасят отговорно към работата си и да се водят от обществения интерес, тъй като това очакват избирателите. "Нека не забравяме, че всеки един от нас със своите действия и морал, с поведението си тук в тази зала и извън нея, със законодателните си предложения и своята компетентност дава общия облик на съвременния народен представител. Нека си пожелаем успешна сесия", допълни Караянчева.