Обработката на протоколите от секционните комисии приключи, съобщи председателят на Районната избирателна комисия във Варна Велин Жеков. Активността в региона е малко над 40 процента. Тя е идентична с тази от ноември 2021 година, когато е била 39,69 на сто, предаде БТА.

Водач в региона е ГЕРБ-СДС с 30,7 на сто подкрепа от избирателите. В сравнение с ноември 2021 г. коалицията подобрява резултатите си с близо 3 процента.

За "Продължаваме промяната" своя вот са дали 21,48 на сто от избирателите във Варненско. На предишните избори за партията са гласували над 29 процента от хората с право на глас в региона.

В Трети избирателен многомандатен район трета политическа сила е "Възраждане" с 13,24 на сто от гласовете. Партията увеличава двойно резултатите си в сравнение с ноември 2021 година.

За "БСП за България" своя вот са дали 7,3 на сто от избирателите. Подкрепата за коалицията е намаляла с около процент в сравнение с предишните парламентарни избори.

Повишава резултатите си коалицията "Демократична България - обединение". Вчера за нея са гласували малко над 7 на сто от избирателите в района, при 5,8 процента през ноември.

За ДПС са 5,48 процента от бюлетините във Варненско. Движението е увеличило с около процент подкрепата си в сравнение с предишните избори.

"Български възход" във Варненско са избрали около 4,8 на сто от избирателите. Бариерата за влизане в Народното събрание в Трети многомандатен район преминава и "Има такъв народ". За тази партия са гласували малко над 4,2 на сто от избирателите, при 10,7 процента на изборите през ноември.

Двойно са се увеличи избирателите, които не подкрепят никого. Вчера такъв избор са направили 5716 души, докато през ноември те са били 2314.