ГЕРБ-СДС внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) 27 000 подписа за регистрация на коалицията в двата предстоящи избора - за президент и вицепрезидент, и за Народно събрание.

"Днес приключват номинациите в нашите структурите и за двата вида избори. Когато определим конкретните имена, всички ще ги разберете. Те обаче не са единственото важно нещо", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 46-oто Народно събрание Десислава Атанасова, която внесе документите в ЦИК с председателя на СДС Румен Христов, председателя на МГЕРБ Георг Георгиев и административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Атанасова подчерта, че важните въпроси, които българското общество трябва да задава, са свързани със самия изборен процес, а не с конкретните кандидати.

"Имената не са единственото важно нещо, защото трябва да говорим за изборния процес и защо се стигна дотук, как политическите партии, които спечелиха доверието на хората, не могат да носят отговорност, и българите ще бъдат принудени за пореден път да бъдат на избори и да избират неясно от какво. Трябва да говорим за проекциите на един политически инженер, и това е президентът Румен Радев. Защото хаосът, до който достигна цялата ни политическа система, се дължи именно на разбъркването, което той направи", заяви Атанасова.

Снимка: БТА

"Много е важно да се знае, че въпреки опасенията, че мачът е свирен, публиката ясно може да различи по-добрите играчи. Мисля, че вече обществото ни се събужда и ще покаже това с автентичния си вот", коментира още тя.

Атанасова критикува партиите, които ръкопляскали на приетите ударно промени в Изборния кодекс в 45-ото Народно събрание. Тя подчерта, че никой от тях сега не говорел за това, че много малко секции ще бъдат отворени за гласуване в страните от ЕС.

Снимка: БТА

Надяваме се, че ГЕРБ, заедно с нашите партньори от СДС ще бъде първа политическа сила. Ние сме показали, че можем да бъдем управляващи, каза Атанасова. Тя обясни, че е при всички положения ще има обновление в листите на коалицията. Това бил нормален процес в партиите.

"В рамките на 45-ото НС поканихме част от партиите за разговорите, в рамките на 46-ото всички искаха да ни изчегъртат. Сега, макар и малко от политическите субекти осъзнаха, че трябва да се води разговор с всеки", каза тя.

Снимка: БТА

Шест партии и една коалиция бяха регистрирани в ЦИК до вчера. В битката за нов парламент официално се включи новата формация на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме Промяната". Документите си подадоха и от ДПС, които обявиха, че за първи път ще издигнат свои кандидати за президент и вицепрезидент. На свое заседание Централният съвет на ДПС даде старт на номинациите за кандидати за народни представители. От партията ще търсят избираеми личности с обществен авторитет.