Групата на ГЕРБ-СДС напусна пленарната зала в Народното събрание след гласуването на комисията, която ще разследва всички обстоятелства при използването на сълзотворен газ и употребата на сила и помощни средства от страна на МВР срещу протестиращи граждани по време на протестите на 10 юли и 2 септември миналата година.

Комисията трябва да разследва и дали са използвани СРС-та спрямо протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията.

Предложението за нея беше внесено от Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!". 199 народни представители гласуваха "за", "против" бяха 7 и "въздържали се" - 2.

Срокът на действие на комисията е три месеца. За неин председател беше избран Николай Хаджигенов, а за заместник-председател - проф. Николай Радулов от ИТН.

"Мутро-милиционерщината, наложена от ГЕРБ в МВР, не само трябва да бъде осветена, но и виновните да си получат заслуженото", коментира Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Дебатите в залата се разгорещиха, след като думата взе настоящият депутат от ГЕРБ и бивш вътрешен министър по време на протестите Младен Маринов.

"Не би следвало да произнасяте присъди от тази трибуна. В противен случай правим внушения, които не са доказани. Аз, и като министър в началото на протеста, и като гражданин след това, постоянно гледах излъчвания как немирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители. Не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани", каза бившият министър на вътрешните работи.

Първоначално за членове на комисията бяха предложени Младен Маринов и Тома Биков от ГЕРБ. По предложение на БСП обаче кандидатурата на Маринов беше гласувана отделно от всички останали и отхвърлена от пленарната зала.

Маринов заяви, че полицията винаги е използвана за политически цели, после посочи, че тези думи са извадени от контекста.

"Г-н Маринов, вие сте една от причините, която доведе до потъпкване на достойнството на българския полицаи. Вие окървавихте българските протести. Нещо, което не се е случвало у нас", опонира му Стоян Мирчев от БСП.

След това Тома Биков обяви от парламентарната трибуна, че няма да участва в тази комисия и си направи отвод. След това депутатите от ГЕРБ-СДС напуснаха залата.

"Считаме, че това е грубо потъпкване на демократичния ред в парламентарната република. Това, което се случва в българския парламент, е поредното дъно, което достигнаха новите варвари в 46 НС", заяви на брифинг Десислава Атанасова.

"По-големият проблем е, че не става дума просто за ограничаване на политически права, а на човешките", добави Томислав Дончев.