ГЕРБ са поискали отмяна на насрочената за днес лидерска среща с ПП-ДБ, на която трябваше да изгладят противоречията и да одобрят механизъм за взаимодействие на законодателното поле, както и при назначенията на регулаторите и в изпълнителната власт. Тя ще се проведе в сряда. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха миналата седмица да се виждат на лидерско ниво всеки вторник, за да координират законодателната програма. 

Пръв за отпадането на срещата съобщи лидерът на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента след заседанието на комисията по външна политика.

От страна на ГЕРБ е поискано пренасрочване на срещата, не се е провела, не знам за кога, политическият ден е дълъг, коментира Иванов. "Ясно е, че тази среща е много важна, ясно е, че от нея се надяваме на по-голяма яснота за ангажиментите, които са поети", добави той. "Отменянето на тази среща не е добър знак", каза още съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ. Иванов каза още, че няма да бърза със заключенията, защото не е запознат каква е причината и за кога е насрочена срещата. "Надявам се проблемът да е логистичен", изрази очакване той.

Малко след него за отлагането потвърди и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, но от думите му стана ясно, че срещата е насрочена за сряда.

Срещата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се отлага за утре поради натоварения график на двете политически сили, обяви Петков.

Петков изрази надежда в срещата утре да участват премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел, които, по думите му, са много важна част от "силата на това правителство" и тяхната координация е основополагащата връзка, за да продължи работата и занапред.

На лидерската среща, по думите на Петков, ще бъдат обсъдени всички въпроси, които трябва да се случат в парламента, както и управленската програма.

"Това трябва да го правим регулярно, за да сме в координация, има много дейности, които тепърва трябва да станат", допълни Петков. Имаме въпроси за решаване, свързани с комисиите, с регулаторите, даде пример той. Петков каза още, че никога не са говорили за подписване на коалиционно споразумение, информира БТА.

"В момента важното е да имаме регулярните срещи и да си координираме следващите стъпки по важните за държавата въпроси, разясни Кирил Петков. В този момент сме се разбрали, че ще имаме редовни срещи", уточни той.

Във връзка с референдума по инициатива на "Възраждане" за запазване на българския лев, като единствена официална валута в страната до 2043 г., който трябва да влезе за обсъждане утре в пленарната зала, Петков коментира, че, според него, първо трябва да мине през комисия. Затова и Петков очаква в сряда най-вероятно въпросът да бъде обсъден в правната комисия.

"За ПП-ДБ провеждането на този референдум не е законно, защото темата е свързана с договор между България и ЕС", подчерта политикът.

"Не мисля, че ще го атакуваме пред Конституционния съд, а просто, че ще гласуваме против, не мислим, че референдум с този въпрос е законен", допълни Петков.

Той каза още, че все още не е ясно коя ще бъде номинацията на ПП-ДБ за управител на БНБ.

"Знам, че Даниел Лорер го спрягат непрекъснато, той беше много добър кандидат за български еврокомисар, но не беше предпочетен, затова ще бъде с мен рамо до рамо в Народното събрание", коментира Петков.