Какъвто и да е резултатът - съвсем първи, по-малко първи - за нас той е постижение. Този резултат го имаме след поне двумесечни опити да се впрегне целият ресурс на държавата - правителство, МВР и служби, ние да се представим по-зле на изборите. Опитите за изчегъртване очевидно са неуспешни. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред журналисти в централата на ГЕРБ, след като станаха ясни първите прогнозни резултати от вота.

Той заяви още, че днешният резултат на ГЕРБ означава още нещо: "Каквито и усилия да бъдат правени, да се изкривява изборният резултат, българските граждани да бъдат заблуждавани, българската демокрация е жива и това е добра новина".

По думите на Тома Биков, очертава се коалиция на протестните партии с ДПС или БСП.

"Очертава се правителство, което няма да носи политическа отговорност с премиер, който и да е той, който няма да носи политическа отговорност. Очертава се правителство тип "Беров" и "Орешарски", уточни той. 

Според него предстои или задълбочаване на политическата криза, или задкулисно управление.

"Не виждаме никакъв потенциал България да има успешно управление в следващите месеци и може би в следващите години", категоричен беше Биков.

"Ще дойде времето на отговорността за свършеното през тези два месеца, ролята на служебното правителство и президента. Искам да кажа, че ние няма да предадем нито един честен и достаен български гражданин, няма значение дали е гласувал за нас или друга партия", допълни го Томислав Дончев.

По думите му, това да бъдеш опозиция също е честен и достоен начин да си отстояваш принципите.