Той посочи, че партията му е влязла в парламента заради Росен Плевнелиев.
 
В Народното събрание лидерът на партията Николай Бареков, заместниците му Росен Петров и Ангел Славчев, както и двамата депутати Румен Йончев и Светлин Танчев, подкрепящи формацията, поискаха две анкетни комисии да проверят как е избран Плевнелиев за президент и какви са връзките му в бизнеса, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Парламентът да назначи временна комисия от депутати, която да установи дали е имало фалшификации на изборния процес с надпечатани бюлетини по време на президентския вот през 2011 година", настоя Бареков, като нарече тогавашния вот "Костинброд-1".

Бареков подчерта, че от партията му имат съмнение в президента и то е обосновано.

"Разликата, с която Росен Плевнелиев спечели изборите пред своя опонент Ивайло Калфин, е доста съмнителна, ако ситуацията от 2013 г. е била направена за първи път през 2011 г. Знаете, че близо 400 000 бюлетини бяха надпечатани в печатницата в Костинброд", коментира Николай Бареков.

Той предложи и стартирането на официални преговори между независимите депутати, които обявиха принадлежност към неговата партия и депутатите от ГЕРБ за създаването на втора анкетна комисия. Тя трябва да провери нерегламентираните бизнес контакти на Росен Плевнелиев и поведението му на данъкоплатец с отделни корпоративни групи в качеството му на президент и регионален министър.

По-рано днес Бареков изпрати писмо с оферта за преговори за комисиите до ръководството на ГЕРБ - председателя Бойко Борисов, заместника му Цветан Цветанов и зам.-шефката на групата на ГЕРБ в парламента Цецка Цачева. В него партията на Бареков се обръща към най-голямата парламентарна партия с цел да започнат преговори по стартирането на подписка за създаването на две анкетни комисии.

Николай Бареков припомни, че е внесъл сигнали до прокуратурата за дейността на Плевнелиев като бизнесмен, министър и президент.

ГЕРБ обаче не пое подадената ръка и реши да пази Плевнелиев. След отхвърлянето на президентското вето върху Изборния кодекс, народният представител Красимир Велчев заяви от името на парламентарната група на ГЕРБ, че няма да приемат предложението на "България без цензура" за създаване на двете временни комисии.