Ако се поддадете на политическия рекет на ПП и се съгласите Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, ще обявите война не само на най-голямата опозиционна партия, но и на гражданския мир. Това заяви в декларация от името на ГЕРБ председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, обръщайки се към колегите си от БСП. 

"Вие много добре знаете какъв е смисълът от това ултимативно искане от страна на вашия коалиционен партньор и то искане да бъде назначен Бойко Рашков веднага преди изобщо да се води разговорът за бъдещо правителство. Знаете, че Бойко Рашков извърши незаконни арести на лидера на най-голямата опозиционна партия, на бившия финансов министър, на ръководителя на пресцентъра на ГЕРБ. Тези арести бяха обявени три пъти за незаконни. Бойко Рашков се превърна в символ на милиционерския произвол и антидемократичния терор, който Кирил, Асен и компания се опитват да установят в България и то в 21-ви век", обясни Атанасова и продължи:

"Вие много добре знаете, колеги от БСП, какво означава искането на Кирил и Асен да им назначите Бойко Рашков за тяхна персонална бухалка и за техен велик инквизитор. Искаме да знаете обаче, че ако се подадете на този политически рекет и ако, за да запазите за няколко месеца позициите си в няколко министерства, се съгласите с това назначение, вие ще обявите директна война не само на нас. Единствената цел на назначаването на Бойко Рашков според нас е да бъде продължен систематичният опит за ликвидиране на политическата система и на опозицията, друго обяснение няма. Отново казвам, ако го направите, вие ще обявите война не само на най-голямата опозиционна партия, но едновременно с това ще обявите война на правораздавателната система, на гражданското общество и на гражданския мир", категорична беше депутатката от БСП.

Според Атанасова депутатите от БСП разбират, че са подложени на "брутален рекет".

"Разбирате, колеги от БСП, на какъв брутален рекет и изнудване сте подложени, но не разбираме вие срещу какво, на каква цена бихте се поддали, какво ви обещават", коментира народният представител от ГЕРБ.

Тя отправи и искане към БСП да представят названията на 22-та закона, които трябвало да бъдат приети спешно, за да се задейства Планът за възстановяване и устойчивост.

"Независимо, че имаме фундаментални различия във виждането ни за ценностна ориентация и геополитически партньорства на България, ние винаги сме уважавали БСП като системен фактор и партия в българската политика. В случай че мандатът бъде реализиран, БСП ще носи пълна и самостоятелна отговорност за бъдещите действия на правителството включително и законодателната му програма", посочи Атанасова.

По думите ѝ от ГЕРБ са работили по плана и го познават в детайли.

"Знаем какво правителството на Кирил Петков е обещавало на Европейската комисия, за да получи средства за реализиране на заложените проекти. Искаме обаче вие - мандатоносителят БСП, да представите в писмен вид на Народното събрание и на българския народ следната информация: кои са названията на 22-та закона, които трябва да бъдат приети от Народното събрание; какво се очаква да бъде гласувано като нови нормативни положения във всеки един от тези закони; на какъв етап се намира работата върху всеки един от тези 22 закона и кой отговаря за изготвянето на законопроектите; в каква последователност ще бъдат внасяни законопроектите кога се очаква да приключи второто гласуване на всеки от тях; поотделно каква е зависимостта между гласуването на второ четене на всеки от двата законопроекта и средствата, които очаквате да бъдат получени от Европейската комисия", уточни депутатът от ГЕРБ.

Атанасова поиска справката да бъде направена възможно най-бързо, като най-накрая "може би ще падне маската, зад която всички се крият, че без правителство България е загубена".

"Искаме тази справка да изготвите не толкова за нас, колкото заради самите вас, защото когато я изготвите, ще видите, че под Плана за възстановяване и развитие правителството на Кирил Петков е заложило не само 22, а много повече мини, ще видите че правителството на Петков не просто е изготвило лош план, но самото то е направило този план неизпълним. Ще видите, че правителството на Петков не желае тези пари да влязат в българската икономика, защото, ако желаеше, нямаше да ги обвързва с изпълнението на неизпълними условия като например условието Българското Народно събрание да обещае, че ще приемат закони на килограм", каза още Атанасова.

По думите ѝ има два пътя пред БСП - "да се подчините на рекета или да отидем на избори".

В случай, че мандатът бъде реализиран, БСП ще носи пълна и самостоятелна отговорност за бъдещите действия на правителството, включително и за законодателната му програма, това означава отговорност за състоянието на страната и нейното развитие през бъдещите месеци, изтъкнаха от ГЕРБ.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски, цитиран от БТА, отговори, че в този парламент не се е случвало "декларация с ултиматум на една парламентарна група към друга парламентарна група в какъв срок, какъв списък с каква информация, с какви подточки да бъде представена".

"Самозабравили сте се", обърна се той към ГЕРБ-СДС. Само преди седмица мандатът беше във вашите ръце, защо го върнахте, попита той. И заяви, че БСП много добре знае какво предлага, когато казва "Бойко Рашков - шеф на КПКОНПИ".

"Но и вие много добре знаете какво значи Бойко Рашков - шеф на КПКОНПИ, и заради това беше тази безсмислена декларация, която направихте", обърна се той към най-голямата опозиционна сила в НС.

Свиленски обясни, че "мините, които е оставил Кирил Петков и правителството, са безплатни детски градини".