Изборите в момента не са хаос, а машинация - идва от машини, заявиха от ГЕРБ по повод скандала с новопоявилите се през последните дни различни бройки машини, които не са поръчани от ЦИК, а са в склад на "Сиела". Коментарът на правосъдния министър, че нарушенията на "Сиела" водят към предишните управляващи го накара да изригне по адрес на служебния кабинет.

Оказа се, че премиерът не беше чул за твърдението на Иван Демерджиев, че фирмата-доставчик  е в близки отношения с ГЕРБ. 

"Такива негодници! Толкова нагли, толкова брутални, толкова вече дебили! Как може?! И тая глупост, ако това е казал. Аз станах банкер преди няколко дена", изригна Борисов. "Я им вижте на "Сиела" роднинските връзки, хайде малко се размърдайте, вижте кой е собственикът, с кого е във връзка", ядоса се лидерът на ГЕРБ и прекрати брифинга рязко.

"Понеже от събота обясняваме какво готвят и какво правят, показахме машини, бяла пластика, флашки и сутринта един уважаван от мен човек от ДБ - Цветозар Томов, каза, че напълно са изненадали ЦИК новите 199 машини. От събота ги приказваме, днес вече са изненадани в ЦИК - четвъртък, един ден преди деня за размисъл", коментира в началото на брифинга Борисов.

Той призна, че е очаквал бройката с непоръчаните от ЦИК машини да остане на 228, но те продължили да се появяват от различни места.

"То стана, като тука има, тука нема", обобщи Борисов.

Според него няма какво занапред да поръчва проверки вътрешният министър, който отговаря за изборите. 

Единственият ход, по думите му, е  "Рашков и компания да подадат оставка незабавно. И ЦИК да преброи разписките 100%".

"То да иска човек да го поръча това, няма да стане. Ами 200 машини са 200 000 гласа", предупреди той.  "Няма полиция, няма нищо", коментира Борисов за последните разкрити 199 в склада в "Слатина".

Борисов цитира писмо на "Демократична България" от 4 януари, в което се иска независим одит на машините и огласяване на договора със "Сиела". 

"Изцяло подкрепям Христо Иванов. Г-н Иванов, колеги от ДБ, с две ръце ви подкрепяме искането и настояваме да стане факт", заяви Борисов.

"Защо цялата работа се възлага на една частна фирма, аз не намирам логиката. "Сиела" пък вече изцяло се объркаха и започнаха да изглеждат дори комично. Все едно са внесли чушки и домати", коментира той изявлението на Веселин Тодоров, че новите машини са за частни нужди и фирмата не дължи обяснения за тях. 

"Ако ние сега бяхме в управление, и двама братя, сестра, баща, четири души държат ключове и кодове, какво щеше да се случва? Двама братя ли държат ключа от кода", добави Борисов и напомни, че шефът на "Сиела" го е потвърдил.

Преди резкия финал на пресконференцията зам.-председателят на партията Даниел Митов обяви, че ще подадат сигнали за нарушенията преди изборите.

"Ще сезираме всички международни институции, които се занимават с наблюдение на изборите и със състоянието на демокрацията", добави Даниел Митов, като включи и "репресиите" на МВР.

Според него три дни преди вота вече няма време за одит, но най-лесното, което може да се направи, е да се броят на 100% разписките от машинния вот, за да се осуетят всякакви машинации.

Борисов заедно с Томислав Дончев попитаха какво ли щеше да стане, ако подобен скандал се беше случил по времето на управлението на ГЕРБ.

"Група бунтовни граждани щеше да се опита да проникне в някой склад и да се сбие с полицията", опита да прогнозира Дончев. И добави, че шести ден няма ясен отговор за машините, "няма отговор за квартета, който държи ключа". 

Освен скандала с машините, Борисов не подмина и новите заеми, които взема служебният кабинет, както и поисканата помощ от ЕК за справянето с пандемията, за която българските медии научиха не от служебното правителство, а от говорител на Еврокомисията. 

"Представяте ли си ние да бяхме искали помощ за справяне с пандемията от ЕК и да не ви уведомим? Представяте ли си за миг какъв скандал щеше да бъде?", попита Борисов.

Той подчерта, че всяка седмица финансовият министър тегли по половин милиард дълг. И попита служебното правителство: "Защо не оставите следващите да преценят дали ще се тегли дълг? И то теглят дълг след дълг, милиарди!", обобщи той.

"Ами то минаха вече 2 милиарда, не е ли нахалство от тяхна страна? Откъде знаят, че Радев ще е президент и те ще управляват, скандал след скандал", обобщи Борисов.

 Той призна, че му направило впечатление, че един от кандидатите на "Продължаваме промяната" е дарил на партията голяма сума пари, а в същото време го готвят за министър. Според Борисов това е покупка на пост.

"Кирил Петков почна да реди министри, изброи един от Русе, Събев, за транспорта. В същото време Събев е внесъл 100 хил. лв. в кампанията. Дарение - даваш 100 хил., ставаш министър", заключи Борисов.

Той нарече "чутовен скандал" и разкритието на Лозан Панов за притискане от страна на Румен Спецов, както и твърдението му, че ДБ всъщност подкрепят не него, а Румен Радев. "И се надявам, че той няма да се уплаши. Абсолютно подкрепяме Панов", отсече Бойко Борисов.