Това стана ясно след срещата между председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, съобщиха БТА и Дарик радио.

Тримата разговаряха около 50 минути в Народното събрание.

След срещата Симеонов и Каракачанов отказаха коментар с мотива, че когато има какво да кажат, ще го направят.

Цветан Цветанов пък обяви, че никога не е приемал седемте искания на ПФ като ултиматум, разговорите продължават и със срещи с министри по някои от темите, както и че ГЕРБ нямат резервен план, ако след 1 юли Патриотичният фронт изпълни заканата си и напусне мнозинството.

"Дискутирахме по всяка една от темите какво е направено и какво предстои да се прави. Темата за сваляне доверието от формираното парламентарно мнозинство не беше дискутирана. Отворени сме за всякакъв диалог", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той допълни, че от ГЕРБ са се постарали в рамките на седмица да дадат отговори.

"Все пак нека да имаме предвид, че с приближаване на местните избори, градусът на напрежение ще се повишава, въпросът е да устоим на това предизвикателство и да не преминаваме границата на невъзможността да си говорим след вота", добави Цветан Цветанов.

Затова той препоръча на партньорите конструктивизъм.

Красимир Каракачанов каза, че на 1 юли ще стане ясно дали патриотите са доволни от работата по темите, които поставиха като ултиматум към правителството.

На срещата с Цветанов те са получили писмени отговори с доказателства, че правителството е започнало работа и по изграждането на оградата на българо-турската граница, по проблема с битовата престъпност, в областта на енергетиката, каза Каракачанов.

До първи юли, ние ще проведем срещи с министъра на регионалното развитие, министъра на вътрешните работи по темите, свързани с битовата престъпност, незаконните строежи, за изграждането на оградата. Темата за енергетиката, както знаете, е изключително важна. Вероятно ще имаме и срещи с министър-председателя. На първи юли ще съобщя ясно нашия отговор за това дали са доволни, обясни председателят на ВМРО.

Условията на ПФ

Вчера - 9 юни, изтече срокът ГЕРБ да дадат становище по седемте условия, поставени от патриотите.

Исканията на ПФ, според първоначалната заявка, трябва да бъдат изпълнени до 1 юли. Сред тях са въвеждане на активната регистрация в Изборния кодекс, мерки за незаконните ромски постройки в Гърмен, не повишаване цената на тока, оградата по българо-турската граница.

Сред реално изпълнимите до 1 юли искания на ПФ, Цветан Цветанов отдели мерките, вече предприети от държавата, в Гърмен и в сектора "Земеделие". Той припомни, че в ромската махала в селото е стартирана процедура още през 2012 г. със 124 акта за събаряне на незаконни постройки, но са били спрени през 2013 г. от правителството на Пламен Орешарски - сега отново всичко се възобновява по процедурата отпреди две години.

Токът се очаква да поскъпне с около един процент, но задълженията в енергетиката са около 3,7 млрд. лв., от които малко над 2 млрд. лв. са за "Цанков камък", но промените в закона за енергетиката ограничават разходната част, отговори председателят на ПГ на ГЕРБ на друго условие на Фронта. За първото тримесечие НЕК е с 20 млн. лв. "плюс", докато за същия период на м.г. загубите са били над 94 млн. лв.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пое ангажимент за възстановяване на компрометираните участъци по граничното с Турция съоръжение, изброи още Цветан Цветанов и изрази убеждение, че ще започне изграждането на нови възпиращи съоръжения по браздата.

Във връзка с предложението за завишаване на санкциите за купуване на гласове и въвеждане на активна регистрация ГЕРБ и ПФ са се разбрали за допълнителна работна среща.

Анкета: Одобрявате ли формата на натиск от страна на ПФ?