Стратегически приоритети са подобряване на демографската картина, гарантиране на международната сигурност на страната и запазване на геополитическа й ориентация, адекватно участие в променящия се ЕС, развитие на дигитална икономика, обяви бившият министър на еврофондовете Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Ексенергийният министър Делян Добрев пък заяви, че цената на тока трябва да е такава, каквато я определя пазарът, а енергийно бедните ще бъдат подпомагани чрез бюджета. Предвижда се над 500 000 домакинства да бъдат финансирани с почти цялата сума за енергийния сезон, като в момента те са около 250 000.

От ГЕРБ са си поставили за задача пълна либерализация на пазара на електроенергия. Предвижда се още и създаване на мащабна програма за енергийна ефективност с 2 млрд. лв. финансов ресурс. Идеята е в кратък срок да бъдат санирани многофамилни сгради. Ще продължи и работата по енергийната независимост на страната, каза още Добрев. 

Освен това от ГЕРБ предвиждат запазване на плоския данък, но възможност общините да определят сами малка добавка към него, която да остава в местния бюджет. Така общинските съвети ще могат да определят в полза на местните бюджети добавка към данъка върху доходите на физическите лица в размер "например от нула до два пункта". Така ще има истинска децентрализирана фискална политика, смятат от партията на Борисов.

Електронното управление отново е изведено като приоритет. Предвижда се обединяване на всички регистри, създаване на единна деловодна система. В областта на социалната политика от ГЕРБ предвиждат продължаване на пенсионната реформа.

"За нас е важно да утвърдим тридетния модел и да го стимулираме, затова ще увеличим интензитета на подпомагане на първите три деца и ще намалим подпомагането на семействата с повече от три деца след третото", обясни Горанов.

По думите му до края на годината ще се наложи прецизиране на бюджета на НЗОК. От ГЕРБ предвиждат въвеждане на единни стандарти за управление на държавните болници. Според партията моделът на диагностично свързаните групи е по-модерен и по-добър от клиничните пътеки. Програмата предвижда чрез законодателни промени да се ограничи отпадането от здравно осигуряване.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова пък заяви, че един от най-важните приоритети е отблокирането на спрените еврофондове. Енергийната програма на ГЕРБ предвижда отделно министерство на енергетиката. 

Образованието и научните изследвания също са ключови в програмата на ГЕРБ. Предвижда се по-високо заплащане на учителите и повишаване на квалификацията им, актуализиране на учебните програми, въвеждане на разбираеми и интересни за децата електронни учебници, повече психолози и педагогически съветници в училищата.

За университетите от ГЕРБ са заложили обвързване на 50% от субсидиите им с качеството на полученото образование там, както и външна оценка за ВУЗ-овете.

Цялата програма на ГЕРБ

АНКЕТА: Какво управление предпочитате след изборите?