ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за ротация при избора на председател на парламента. Първи в креслото на парламентарен шеф ще седне Росен Желязков, но само за 3 месеца, ако животът на 49-ото НС се окаже по-дълъг, ще го смени депутат от ПП-ДБ. Желязков беше и първоначалната кандидатура на ГЕРБ. 

В следващите дни предстоят и лидерските разговори между двете формации, след като работните групи се договориха. Резултата от тях обяви председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след повече от пет часа преговори, като уточни, че договорката за ротацията е на база на "джентълменско споразумение". 

Двете формации са се разбрали, че правната комисия ще бъде оглавена сега от кадър на ПП-ДБ, като предстои те допълнително да обявят номинацията си след обсъждане в ръководния орган.

"Днес нямаме номинация, ще бъде обсъдена на Национален съвет", уточни Николай Денков.

И двете политически сили за пореден път подчертаха, че не са коментирали въпроса за редовно правителство. 

"Давайки си ясна сметка, че тези усилия са част от един по-голям процес и по-дълъг път, но и отчитайки, че колегите имат решения на националните им органи по отношение на бъдещо правителство, ние категорично заявяваме, че сега най-важна е държавата ни и апелираме конструктивният тон и диалог да продължи, така че да се изпълни основната мисия на всеки един парламент - да излъчим работещо редовно правителство", коментира Десислава Атанасова.

"Утре очакваме да има избран председател на Народното събрание, така че то да започне редовна работа. Ще бъде предложен списъкът със законопроекти като програма на тази сесия на парламента и ако той работи успешно, след три месеца ще има възможност за ротация на председателя на НС, така че заедно с председателя на Комисията по правни въпроси да работят в синхрон и да може да приемат останалите законопроекти", каза от своя страна и Николай Денков от ПП-ДБ.

"Диалогът е изключително необходим и струва ми се, че преди два месеца, преди две години никой не си представяше, че ще успеем. Доста конструктивен, колегиален и експертен тон имаше на тези преговори", добави Атанасова.

Двете най-големи парламентарни формации са изготвили по време на преговорите общ списък със законопроекти, който ще предложат на останалите политически сили.

"Имаме изработена обща законодателна програма, която включва важните проектозакони, които ние заедно ще изработим, освен внесените от МС, и ще станат част от общите ни приоритети", добави Атанасова. Законопроектите са свързани с реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към еврозоната и Шенген, законопроектите за промени в НПК, КПКОНПИ и защита от домашно насилие.

Законодателната програма ще бъде представена и на останалите парламентарно представени политически сили в търсене на подкрепа, както и на конституционно мнозинство за съдебна реформа, каза Атанасова.

Тя заяви още, че нейната формация ще предложи състав на редовен кабинет, когато получи мандата като първа парламентарна сила. Атанасова заяви още, че ГЕРБ остават на позицията си, че няма да подкрепят бюджет, ако няма редовно правителство.

В изявленията в Народното събрание участваха заедно преговорните екипи на двете формации ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, съставени предимно от юристи.