Партньорите в управлението на страната - ГЕРБ и "Обединени патриоти", се събраха тази сутрин на коалиционен съвет, за да обсъдят размера на партийните субсидии. Правителството предложи намаление на държавното финансиране за политическите формации от сегашните 11 на 1 лев за спечелен глас.

Патриотичните партии във властта подкрепиха на първо четене в парламента правителственото решение, но НФСБ и ВМРО поискаха прецизиране на текстовете преди окончателното гласуване. Затова миналата седмица парламентът отложи гласуването на промените в Закона за държавния бюджет и беше свикан коалиционен съвет, за който настоя лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той изтъкна, че въпросът се обсъжда под емоция и може да доведе до ликвидирането на многопартийната демокрация в България.

"Очаквам и се надявам на разумно решение и, дай Боже, колективно. Естествено, възможно е да не постигнем общо решение, но ще се опитаме да го направим. Решенията на партиите относно намаляването на субсидиите са взети прибързано, нужен е по-обширен диалог и консултации", коментира днес преди заседанието той, цитиран от "Фокус".

Бившият вицепремиер отказа да говори за референдума на Слави Трифонов, на който гражданите подкрепиха намаляването на субсидиите.

"Защото в такъв референдум можеше да има и други въпроси, които биха унищожили държавата и много хора биха ги подкрепили. Като например "подкрепяте ли ДДС да бъде 1 лев", каза все пак Симеонов.

На въпрос дали различията по тази тема биха повлияли на управленската коалиция по някакъв начин, той посочи, че е възможно.

Зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов, дошъл вместо Волен Сидеров, който е с парламентарна делегация в Москва, обаче заяви пред журналисти, че партията е за редуциране размера на субсидиите 1 лев за глас или за отпадането им.

"Субсидията - 1 лев, ако може и 0, така е казал българският избирател, така искаме да се съобразим и ние от "Атака", коментира Чуколов и изрази несъгласие с предложението на ДПС за външно финансиране на партиите с аргумента, че това би било намеса в политическия живот.

Снимка: БТА

"Това със спонсорствата не става. Излизам от трибуната да чета: този закон достига до вас с любезното съдействие на еди кой си", каза зам.-председателят на "Атака".

Преди два дни ДПС изненадващо смени първоначалната позиция за нула лева субсидия и с прозрачно финансиране по американски модел - от публични фирми, и се върна на тезата, че субсидията трябва да е както и досега - 11 лв.

БСП са категорично против лев субсидия, готови са на диалог, но настояват за 8 или поне 6 лева на глас, за да могат партиита да функционират нормално.

"И на този Коалиционен съвет, съответно, отново ще си отстоявам това, което ние, от самия първи ден сме казали - 1 лв.", заяви обаче категорично в последния работен ден на миналата седмица от Брюксел премиерът Бойко Борисов.