ГЕРБ и "Обединени патриоти" са внесли законови промени, които по думите на Даниела Дариткова ще дадат възможност на лицата, които са под карантина или в болница, да упражнят правото си на глас. Това обяви самата председателка на парламентарната група на ГЕРБ на брифинг в Народното събрание. 

Тя добави, че с коалиционните им партньори имат готов законопроект, който да отговори на предизвикателството провеждане на избори в условия на извънредна епидемична обстановка. По думите ѝ става въпрос за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Дариткова уточни, че ГЕРБ са дали правомощия на Централната избирателна комисия (ЦИК) да изработи правила за тази цел. 

"Целта е лицата под карантина да упражнят правото си на глас. Затова ЦИК ще изработи правила как ще гласуват - с подвижна урна или в специални секции. В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички участващи в изборния процес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на секционните избирателни комисии (СИК), така и на участниците в изборите", обяви още Дариткова. 

По думите ѝ в останалите страни - като Русия, Франция, Румъния - опитът сочи, че задължително се въвеждат специални норми и протоколи, които да гарантират здравна сигурност. 

"В текстовете, които сме внесли, се предвижда и възможност гражданите, чиито документи са с изтекли срокове, да могат да се идентифицират пред СИК с тях. Предвидили сме и възможност всички мерки, които се предприемат от ЦИК, да се съобразят с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти, за да може да имаме максимална прозрачност и съобразяване с експертното мнение на тези органи", заяви още д-р Дариткова.

По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските служби ЦИК със свое решение ще определя, в зависимост от ситуацията в съответната държава, броя на членовете на секционните избирателни комисии, който обаче не може да бъде по-малък от трима, допълни заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов.

А Младен Шишков от ГЕРБ пък каза, че обявената от президента дата за парламентарните избори - 4 април, е скандализирала не само католическата, но и арменската и еврейската общност, защото тогава за тях е Възкресение Христово.

"В този светъл ден ще изискваме от тази част от обществото да извършват някакъв вид работа, като участие в изборните секции", коментира той. И припомни, че за евреите това е четвъртият ден от Пасха, когато нямат право да извършват абсолютно никаква физическа дейност. Това до голяма степен също ще ограничи възможността за вот, смятат управляващите.