Това заяви днес пред БНТ зам.- председател на СДС Иван Сотиров по повод критиките на държавния глава към енергийната политика на правителството, заради което влече в публична полемика с премиера Бойко Борисов. Той бе подкрепен и от Атанас Атанасов от ДСБ, предаде БГНЕС.
Преди два дни и лидерът на "Атака" Волен Сидеров разкритикува Георги Първанов заради намесата му в енергийната политика. Според националиста това говори за икономически интереси и би могло да се мисли дори за импийчмънт на президента.
"Аз не мисля, че вчерашният консенсус на Консултативния съвет по национална сигурност ще е продължителен", каза междувременно социологът Кольо Колев пред БНТ. Вчера на съвета при държавния глава беше набелязана политиката по усвояване парите от еврофондовете.
"Президентът Първанов правилно постави въпросите и той се държи като реална опозиция, защото БСП и ДПС са заврени в ъгъла, посочи той.
Хората ще загубят доверие на властта, което е нормално месеци след избори. Затова казвам, че томахавката е временно заровена. Очевидно е, че зад този консенсус има реално желание за запазване на ангажиментите към ЕС, но има нещо и зад това", допълни Колев.
"Правителството получи подкрепа преди реално да представи антикризисната си програма, то ще получи подкрепа и на днешното заседание на тристранния съвет. Първанов е готвил този доклад с идеята за създаване на служебно правителство, това не се случи и остава въпросът защо едва сега се публикува, след като е бил готов в края на юни", посочи от своя страна социологът Антоний Гълъбов.
Според Колев този доклад се вади сега, за да се види опозиционната позиция на президента Първанов. Всяка власт има моментът си на криза и според него сегашната власт по-бързо ще влезе в криза.
"Това е борба за изходна позиция, която се играе при всяко управление. Този Консултативен съвет със своя консенсус дава единствено знак, че има уж някакво съгласие, иначе няма реално съдържание", посочи Колев.
Гълъбов счита, че Първанов просто иска да бъде ментор на политическия процес.
"Не бива да се пренебрегват и резервните ходове на Първанов. Вчера той "изостави" Сергей Станишев, подкрепяйки правителството по отношение на мерките, които взима за усвояване на еврофондовете", подчерта социологът.
В тази посока Колев интерпретира поведението на Първанов и като игра на държавния глава срещу руските интереси и промяна на геополитическите интереси, в които играят и САЩ и големите европейски страни, защото става дума за големите интереси, свързани с енергетиката.
"Борбата е кой ще бъде силният човек в държавата, зад това се крият големи икономически интереси и извън България, като той даде пример с Украйна по отношение на газа. Това се крие зад "хашлашкото" ритане уж по кокалчетата между Борисов и Първанов", коментира той.