Пред журналисти президентът обясни, че причините да върне проекторешението са, че не е спазена процедурата по предварително съгласуване и че не е ясно какво точно е нарушението, за което те трябва да бъдат отзовани.
Георги Първанов каза още, че ако посланиците действително имат вина, те ще бъдат отзовани и сменени. „Ако има други виновници, аз не бих искал нашите посланици да са тези, които да операт пешкира”, допълни държавният глава.
На заседанието си в четвърък Министерски съвет по мотивиран доклад на Румяна Желева – министър на външните работи, прие решения, с които предлага на президента да издаде укази за освобождаване на Бранимир Младенов като посланик в Турция и на Лъчезар Петков като посланик в САЩ. Предлаганите наказания са във връзка с установени нарушения при организирането и провеждането на изборите за народни представители на 5 юли 2009 г. в Република Турция и в Съединените американски щати.
"В резултат на двете дисциплинарни дела срещу посланиците ни в САЩ и Турция оставам с впечатлението, че при сега действащата нормативна база, не сме в състояние да осигурим прозрачността на изборите в чужбина, така че да предотвратим нарушения, манипулации и подозрения.", каза от своя страна външният министър Румяна Желева по БНР, цитирана от БГНЕС.
Тя подчерта, че ако в България не се изработи нов избирателен кодекс, няма гаранции, че при изборите в чужбина гражданите ще са сигурни в резултата. От дисциплинарните дела ставало ясно още, че нередности са ставали във всички години назад, допълни Желева.
Тя определи предложението за отзоваване на двамата дипломати Лъчезар Петков и Бранимир Младенов като едно от най-трудните си решения за първите 100 дни на кабинета. Посланиците са нарушили общо 4 нормативни документа: закона за избор на народни представители, разпоредби на ЦИК за избор в секции зад граница, закона за дипломатическата служба и етичния кодекс, посочи външният министър.
"Това че ги наказваме дисциплинарно не означава край на техния живот или тяхната кариера. Надявам се прокуратурата да не открие още нарушения, защото това ще означава и наказателна отговорност", отбеляза Желева и призова от случилото се да не се прави "голяма трагедия".
На разположение съм на президента Първанов с цялата информация и по двата случая, увери Румяна Желева.

Вижте видео от изявлението на президента Първанов