Той добави, че ще представи отделни свои виждания, а не цял план – виждания, които смята за важни и които би се надявал да подпомогнат правителството в неговите усилия, предаде „Фокус”.
„Тук сме един отбор и не можем да се делим и да има конкуренция, когато става дума за една такава особено важна задача. Нека да вземем примера на другите западни страни, които наистина успяха да консодализират подкрепата си за няколко издания на антикризисен план”, посочи Първанов.
По повод политическия език в момента президентът каза, че високомерието не е най-добрият тон, но не иска да говори повече за това, за да не налива масло в огъня.
"Друг път ще коментирам политическия език, който се използва на този етап", каза той по повод определението "малоумни, което финансовият министър Симеон Дянков даде за икономическите идеи на президентския екип.
„Симеон Дянков има възможността да построи своите виждания в дебата, който предстои”, каза Първанов и добави, че е разбрал, че именно той ще представлява правителството в този дебат.
Той заяви още, че антикризисният доклад на президентството е една академична разработка, в която участие са взели 30 професори, някои, от които са били съветници на други президенти или са им помагали в тяхната дейност. Държавният глава изтъкна, че той самият е готов да спори с този академичен колектив по някои от въпросите, така, както го е правил досега.
"Когато става дума за важни дела и за приоритети в политиката ние действаме еднопосочно, отговори той на въпрос кой има полза от създаване на конфликт между него и премиера и има ли наистина такъв. За пример Първанов посочи становищата на Консултативния съвет, неговите и на премиера изказвания, от което ясно се вижда, че има единство.
Запитан как ще коментира изказването на СДС, че поведението му е недопустимо по време на преговори с Русия, което доведе до конфликт с премиера Бойко Борисов, държавният глава отговори: "Ние сме в преговори не само с Русия, но и с много други страни. Това не пречи да имаме дискусии, защото това е демокрацията. Не искайте от нас да мислим еднакво, не искайте от българските политици да мислят еднакво, защото това не е доброто решение за демокрацията”, предаде БГНЕС.
"Във време на икономическа криза най-добрата инвестиция е в образованието. Самият аз съм завършил математическа гимназия и винаги на първия учебен ден предпочитам да съм в такава среда", каза още президентът, който би учебния звънец в математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, където директор отново е бившият зам.-министър на образованието Кирчо Атанасов. "Макар и в криза се надявам да отпаднат принципите при орязване на бюджета за образованието, както ставаше до сега", заяви Първанов и допълни, че това е една от най-важните инвестиции.
Вижте видео от изявлението на президента