Би било добре, ако българското общество и европейските институции знаят, че става дума за консенсусни мерки, посочи държавният глава. На заседанието на КСНС, което е първото след състоялите се избори, се обсъждат мерки за изпълнението на показателите по механизма за сътрудничество и проверка и за подобряване на усвояването на средствата от ЕС, предаде БТА. Ще бъдат обсъдени също постигнатите резултати от визитата на премиера Бойко Борисов и българската правителствена делегация в Брюксел.
Държавният глава каза, че по изпълнението на тези мерки не може да има деление на управляващи и опозиция, на леви и десни. Той допълни, че по тези въпроси новото правителство запази и разви динамиката на действията на предишния екип и припомни, че кабинетът представи в Брюксел своите виждания по работата по изпълнението на препоръките.
В проект на становище на Съвета се посочва, че участниците в заседанието одобряват политическия ангажимент на правителството за по-мащабни инициативи, които да формират решителен стратегически подход за съдебната реформа и в усилията на борбата с корупцията и организираната престъпност, изразени при визитата на българската правителствена делегация в Брюксел.
В проекта на документа се посочва също, че КСНС подкрепя графика за неотложните мерки и действия на правителството и на органите на съдебната власт с цел да се запази динамиката на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност за превръщане на положително оценените резултати в тенденции.
За първи път през юли България получи един доста положителен доклад, с който се признава напредък, заяви бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев, цитиран от БТА. С тези препоръки от доклада е реалистично да се мисли, че ако ги изпълни, България може да си постави за цел в следващия доклад механизмът да отпадне, добави той. Надявам се правителството да създаде нужната организация да се ускори работата по ускоряването на еврофондовете, посочи Станишев.
По думите му, досега са подписани договори за 3 600 000 000 лева. Според него важното е работата по всички тях да започне. Вече са направени плащания за 600 000 000 лева, допълни лидерът на БСП. По думите му, процесът по сключване на нови договори трябва да продължи ускорено. Внимателно трябва да се прегледа администрацията и прехвърлянето на едни или други звена, които се занимават с европейските фондове към нови структури. Това е сложен процес, заяви Станишев. Според него за последните два месеца няма сключени никакви нови договори.
Министърът на финансите Симеон Дянков коментира на свой ред, че заседанието е закъсняло с година и половина, тъй като от тогава е ясно, че имаме сериозни проблеми със средствата от Европейския съюз. Лютви Местан от ДПС му опонира, че моментът е избран от президента съвсем точно.