"Ако искаме да бъдем енергиен център на Балканите, както сме и заявили своето намерение за това, трябва много внимателно да преценим какво правим", каза президентът Георги Първанов, който е на посещение на хълма Трапезица във Велико Търново, предаде „Фокус”.
Той даде своя коментар по темета, след като вчера новият шеф на икономическата комисия към парламента Мартин Димитров и неговият заместник Стоян Мавродиев (ГЕРБ) заявих, че не трябва да има държавни гаранции по проекти като АЕЦ "Белене". Според Димитров, ако проектът не е печеливш за държавата, няма нищо лошо да го строи частник.
„Не приемам това, което прозвуча по-скоро от подкрепящите (правителството) формации, да се спрат големите проекти с идеята, че струват много пари и да се търси отдаването им на частни начала”, посочи президентът.
Държавният глава коментира още, че световният опит е показал, че именно държавата е тази, която трябва да се ангажира с правенето на енергетиката.
„Ако искаме да имаме енергийна сигурност, държавата трябва да се ангажира с тази сигурност, а не да я оставя на частници, още повече такива, които са отвън и които ще имат своите интереси”, добави Първанов.
Той подчерта отново, че е „за” това да се направят анализи и изчисления, но в същото време не трябва да се губи стратегическият план.
"Много е важно, когато се прави новата енергийна стратегия на България, да има елементи на приемственост", подчерта Първанов. По думите му особено важно е да не се правят разчетите само на базата на това, което ще се изхарчи, а и на това, което ще се спечели в рамките на този мандат.