Съвременните технологични, икономически и социални аспекти на отбраната и сигурността, както и необходимостта от целенасочени инвестиции в информационна и логистична свързаност бяха сред темите, които президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев обсъди на "Дондуков" 2 с върховния командващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Филип Лавин, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Лавин е на официално посещение в България, като преди това имаше среща и с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Обща бе позицията, че най-значимият елемент в системата на отбраната и сигурността са хората и наред с увеличаването на инвестициите в съвременни технологии в сферата на отбраната, е изключително важно да бъдат вложени усилия и в привличането и мотивацията на млади хора в сектора, тъй като в това отношение се наблюдава отлив не само в България.

Снимка: Президентство

Президентът Радев открои значението на съвместните учения за придобиването на реални отбранителни способности, условия за което създава и многонационалната бойна група на НАТО в страната ни, добавят от пресцентъра.

Постигането на ефективно взаимодействие между процедурите на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е от ключово значение за увеличаването на отбранителните способности на страните членки, бе изразената позиция по време на срещата.

Снимка: Президентство

В рамките на разговора бе откроена необходимостта от по-добра координация между инвестициите, които ЕС, НАТО и отделните държави влагат в изграждането на отбранителни способности и гарантират своята сигурност за постигането на максимален ефект от отделяните за отбрана средства.