Депутатът от БСП Румен Гечев заяви пред Dir.bg, че при създалата се ситуация с оставките на тримата министри Николай Нанков на Министерство на регионалното развитие, Ивайло Московски на Министерство на транспорта и Валентин Радев на Министерството на вътрешните работи, ще станем свидетели на премерване на силите между премиера Бойко Борисов и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Оставките бяха поискани, заради жестоката катастрофа край Своге на 25 август, при която загинаха 17 души и 21 бяха ранени.

"В момента г-н Цветанов демонстрира кой кара влака, той контролира парламентарната си група и както вече стана с други оставки преди това както си спомняте, той ще демонстрира на Борисов, че хлябът и ножът са в него. Той решава коя оставка ще бъде приета и коя не. Така че в случая ще станем свидетели на премерване на силите между Борисов и Цветанов. Само че може би преди две години, аз в "Неделя 150" казах, че Цветанов и Борисов са като боцмана и капитана, които са се хванали за гушата и се търкалят по палубата на кораба. Само че това от една страна си е техен проблем, но от друга страна не е, тъй като касае цялата държава, в крайна сметка става дума за премиера и шефа на парламентарната група на управляващата партия. И затова нещата изглеждат доста притеснителни, защото пак искам да кажа, това ще е не само премерване на силите между премиера и Цветанов, но ефектът ще бъде негативен върху цялата ни държава. Т.е. нищо добро не очаквам от тази цялата работа", каза Гечев.

Запитан кои оставки ще минат в Народното събрание и кои не, Гечев отговори: "Това няма как да знам, защото това няма да бъде на принципна основа, това ще бъде борба на лобита. Но очевидно е, че единият ще трябва да направи някаква отстъпка. Не ми се вярва, че нито една от оставките няма да мине, но и това се е случвало. Но може би ще бъде някакъв резултат 2:1 за Цветанов."

Според Гечев, трябва да си тръгне цялото правителство, тъй като то няма никаква визия за развитие на България. "Лутаме се от ден на ден, от пожар на пожар. Може ли някой да каже какво правим с чуждите инвестиции, които са в трагично състояние? Има ли някаква визия с какво ще привлечем чуждестранни инвеститори. Второ ние можем ли да кажем на чуждестранните инвеститори каква е визията за нашата икономика за следващите 5-10-15 години? Оставете 15-20 години, поне за 5 години, 3 години, няма такава. Така че нещата се развиват много зле. И колкото повече това правителство остава на власт, толкова повече не завиждам на тия, които ще управляват след тях", коментира Гечев.

Попитан не гръмна ли само "бушон" заради срива на търговския регистър, Гечев каза: "Това е нечуван скандал. Мисля, че няма такава страна, дори и в Африка и тихоокеанските страни, където регистърът да е спирал за две седмици. Това показва пълната безпомощност, дезорганизация и хаос в държавните структури. И аз самият не мога да кажа какви са загубите, но те са за десетки милиони. Да не говорим, че при този страхотен отлив на чуждестранни инвеститори, точно в този процес, когато ние сме в свободно падане, да види целия свят, че това е уж една страна - членка на ЕС, която две седмици не може да си пусне компютрите, това е изумително. Хората не си дават сметка какъв е ефектът върху чуждите инвеститори. Резултатите ще ги видим в края на годината, поясни Гечев.