35-годишният депутат е арестуван при специализирана операция на ГДБОП, ДАНС под ръководството на Софийска градска прокуратура, съобщи късно вечерта във вторник говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова пред "Фокус".

"По случая е образувано досъдебно производство - за поискан и получен дар от 50 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии", обясни Кожухарова.

"Преди десетина дни при нас дойде един гражданин, който има бизнес, свързан със селското стопанство, и ни разказа, че е изнудван от народния представител Димитър Аврамов да прехвърли част от бизнеса си, да плати определена сума, за да му бъде разрешен т.нар. "бизнес проблем". Народният представител се е ангажирал да упражни неправомерно своето влияние пред поредица от ръководители и в крайна сметка след игра на котка и мишка приключихме с реализация този случай", разказа по БНР пък градският прокурор на София Николай Кокинов.
Той отклони въпроса има ли други замесени служители в корупционния скандал.

Аврамов е задържан след около седмична работа на ДАНС и МВР под наше ръководство, каза за "Фокус" заместник-градският прокурор на София Роман Василев.

Заради депутатския имунитет, Аврамов, който е член на парламентарната комисия по земеделието и горите, е в ареста за 24 часа с полицейска мярка.
Главният прокурор Борис Велчев е уведомил за случая председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В сряда ще бъде поискано сваляне на депутатския имунитет на Димитър Аврамов.

По БНТ Кожухарова каза, че още е рано да се говори за наказание, тъй като Аврамов не е привлечен още като обвиняем. Тя посочи, че търговия с влияние трудно се доказва.
Кожухарова отказа да коментира дали са използвани СРС. Но по думите й заради много малкото минало време, "буквално часове от задържането", трудно може да се говори за конкретни доказателства и конкретни действия по същество.

По-рано стана ясно, че са арестувани служители на ГДБОП и криминално проявено лице, който са изнудвали бизнесдама за 50 000 лв.
Няма връзка между двата случая, каза Николай Кокинов.

Още за Димитър Аврамов - председател на Националния изпълнителен съвет (НИС) на Предприемачи ГЕРБ.

В края на март миналата година депутатите от ГЕРБ Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов бяха осъдени за конфликт на интереси. Двамата са предложили и гласували поправка в Закона за земята, от която те самите са били лично заинтересовани, припомня в."24 часа". Наказанието за Гюзелев и Аврамов бе по 5000 лева глоба.
Заради депутатския им имунитет не бяха освободени от длъжност.

В края на 2010 година двамата от ГЕРБ бяха пратени на съд от  парламентарната комисия за конфликт на интереси по сигнал на Мартин Димитров. Поводът бе внесеният от Гюзелев, Аврамов и Десислава Танева (ГЕРБ) през март 2010 г. проект за промяна на закона за земята, който дава привилегия на арендаторите на земя.
В края на юни 2010 г. поправката, че собствениците на земя при продажба са длъжни първо да я предложат на арендаторите, бе гласувана на първо четене. Едва след като СДС и БСП едновременно обвиниха управляващите в откровен лобизъм и Синята коалиция настоя да се намеси премиера Бойко Борисов, Аврамов и Гюзелев оттеглиха проекта.

Бургаският депутат Стоян Гюзелев, член на комисията по земеделие и гори, е и съдружник в "Сортови семена-Бургас" ООД. Въпросната фирма пък е едноличен собственик на капитала на "Сортови семена" ЕООД. По справки на земеделското министерство двете дружества имат договори за аренда и наем на около 6130 дка земеделска земя в землищата на община Айтос и на Бургас.

Депутатът от Монтана Димитър Аврамов, член на същата комисия, държи 30% от акциите на "Гала инвест холдинг" АД, а това дружество е собственик на 90% от капитала на "Игал" ООД. "Игал" от своя страна е арендатор и наемател на земеделски земи през 2008-2010 г.
Според справка на земеделското министерство през 2008 г. в това си качество "Игал" ООД е заявил 620,78 декара обработваеми площи, през 2009 г. - 620 декара, през 2010 г. - 2 231,13 декара.

Късно снощи Изпълнителната комисия на ГЕРБ е решила Димитър Аврамов да подаде оставка от 41-то Народно събрание. Той е освободен от всички заемани длъжности в партията, където се прекратява членството му.