Папа Франциск остава най-харесваният световен лидер у нас. Високо остава доверието и във Владимир Путин. Руският президент получава дори още благоразположение от страна на българите спрямо предходната година и е вторият най-одобряван световен лидер в България. Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", коeто обхваща 50 държави, цитирано от bTV. 

Проучването е част от ежегодния изследователски проект на световната асоциация, наречен "В края на годината" - традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г. Общо 50 261 души са интервюирани в световен мащаб в периода ноември-декември 2019 г.

Парадоксалното е, че доверието към Путин в собствената му страна е по-ниско. Традиционно най-малко харесваният световен лидер в България е президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Доналд Тръмп продължава да поддържа високо неодобрение сред сънародниците ни, което е сравнимо с глобалните тенденции, както и с отношението към него в САЩ. Българите са по-скоро скептични към преизбирането на американския президент - 13% казват, че ще бъде преизбран, а 33% са на обратното мнение.

Френският президент Еманюел Макрон най-осезаемо губи популярност сред българите. Британският премиер Борис Джонсън също получава отрицателна оценка, за разлика от своя предшественик Тереза Мей. България и Румъния остават и единствените две страни от изследваните в ЕС с положително отношение към Путин. Към руския президент Финландия е водеща в ЕС по неодобрение. Следват я Обединеното кралство, Испания и Полша. Германия е водеща в ЕС по недоверие към Доналд Тръмп, следвана от Финландия, Испания и Австрия. Положително отношение към американския президент има в Полша и Румъния.

И на Балканите разделението по оста Русия-САЩ ясно личи. Най-високо одобрение за руския президент има в Сърбия, следвана от България и Албания. Косово е сред най-малко одобряващите го. По отношение на Тръмп Албания и Косово в най-голяма степен показват положителни оценки, а Сърбия, Босна и Херцеговина са на обратния полюс.

България сред водещите страни в света по-одобрение на ЕС

България е в световния топ пет по одобрение на Европейския съюз и водената от него външна политика. Пред нас са единствено Косово, Румъния, Виетнам и Албания. Сред изследваните страни на Балканите еврооптимизмът е по-голям от евроскептицизма. Босна и Херцеговина и Сърбия обаче имат отрицателно отношение към политиката на ЕС.

Българите продължават да смятат, че ролята на САЩ в международните отношения е дестабилизираща, а тази на Русия - стабилизираща. Наблюдава се и повишаване на одобрението сред българите за руската външна политика спрямо предходната година. Действията на САЩ продължават да се възприемат отрицателно, но в малко помалка степен. Повишение на одобрението у нас има към Китай, но все още много българи не са достатъчно запознати с тази страна - почти половината от интервюираните все още не знаят или не могат да отговорят.