Избирателната активност към 17 часа е 25.1%, сочат данните на "Галъп". Днес България гласува за президент и вицепрезидент на балотаж, съобщи БНР.

Изборът си можем да направим в 13 234 секции у нас, а сънародниците ни зад граница - в 749. Причината за по-високия брой секции у нас, спрямо вота миналата седмица е разкриването на повече секции в болниците заради пандемията от COVID-19.

Два часа по-рано активността беше 20,5%, отчете "Галъп".

Активността обаче продължава да е с около три процентни пункта по-ниска, отколкото на първия тур, съобщи за БНР Светлин Тачев от агенцията:"Активността вероятно ще продължава да бъде по-ниска. Все пак да видим късните часове - късния следобед, когато пък е възможно да се случи една малка мобилизация, която да изкара повече хора да гласуват", каза Светлин Тачев от социологическата агенция.

"Тази активност е малко по-ниска от това, което сме регистрирали в същия час на предишния вот и доста по-ниска от тази през 2016-а във втория тур - тогава тя е била 27 на сто", каза пред БНР социологът Яница Петкова от "Галъп".

"Следобед очаквам по-висока избирателна активност, повече столичани и повече млади хора. Като в столицата активността е по-слаба, отколкото в провинцията, поясни още Яница Петкова.

Според нея най-вероятно активността като структура ще е близка до това, което имахме и на първия тур миналата неделя.

Активността остава по-скоро ниска. Няма изненадващи параметри, обобщи изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов.

На фона на активността от лятото и от миналата година не е кой знае колко изненадваща активност, посочи Симеонов. По думите му 2021 година ни е научила, че такива амплитуди в активността са възможни.

"Промяна на вота между първи и втори тур не е толкова вероятна. По-интересното ще бъде как ще се групират електоратите на политическите сили от първия тур, как сега ще гласуват, каква ще е подкрепата за единия и другия кандидат, както и за "третия" кандидат, който се казва "не подкрепям никого", коментира Първан Симеонов и обобщи:

"Тази година България е много интересна. България тази година е учебно помагало по политически процеси и обществено мнение."


ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":