Ако изборите за Народно събрание бяха сега, коалицията ГЕРБ-СДС би взела 26,4% от гласовете на избирателите, а ПП-ДБ - 19,6%. "Възраждане" би излязло на трето място с 14,8%, следвана от ДПС със 14,7%. БСП би останала пета с 10,6% подкрепа, а ИТН - 5,1%. Останалите гласове щяха се разпределят между различни други по-малки формации. 

Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българската национална телевизия, проведено между 29 февруари и 8 март 2024 г. сред 810 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната*.

Декларативната сигурност на гласуване в евентуални парламентарни избори е 35,4%. От всички заявили гласуване, 3,1% казват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".

Сред трите основни институции на политическото представителство и власт у нас с най-високо одобрение е президентската: с 39,5% доверие, при 43,9% недоверие. Доверието в правителството е 15,1%, а недоверието - 75,2%, а парламентът е с 12,2% доверие, при 80,2% недоверие.

Процентите до сто са за сметка на онези, които не могат да формиран отговор.

Доверието в основните политически фигури на централната власт също показва челна позиция на Румен Радев, а доверието спрямо основните партийни лидери е пропорционално на подкрепата за партиите им.

По правило у нас недоверието към публични фигури е много по-високо от доверието. Различна е и степента на запознатост, а винаги има и различна по величина група, която се колебае в отговора си. Изключението напоследък обикновено е президентът - където стойностите на доверие и недоверие са близки.

Доверието в Мария Габриел е 24,9% , а недоверието - 52%. 16,9 на сто имат доверие на Николай Денков, а 67,5% нямат доверие. Доверието в председателя на Народното събрание Росен Желязков е 14,2%, а недоверието е 56,9%.

*Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.