Надявам се и съм силно обнадежден, че ще бъде съставено редовно правителство, което да решава проблемите на българските граждани. Това каза премиерът Гълъб Донев по време на Деня на отворени врати в Министерския съвет.

Той определи кандидатурата на Мария Габриел като интересна и още веднъж подчерта, че желае успех при съставянето на редовен кабинет.

Попитан какво мисли за поисканата оставка на главния прокурор Иван Гешев, министър-председателят отговори, че трябва да се съсредоточим върху институциите в държавата, а не върху една личност. "Важната тема на дебата е каква реформа да бъде направена", категоричен е Донев.

"Тук основната роля е на ВСС. Друг е въпросът дали този Висш съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, ако се върви по процедурата, която трябва да бъде извървяна при смяната на главния прокурор, би могъл да излъчи следващия главен прокурор", допълни премиерът.

Преди всичко би трябвало да се съсредоточим върху институциите в държавата. Главната прокуратура е една от тези институции, които олицетворяват държавността. Ако върнем малко по-назад лентата, ще си припомним, че през годините служебните правителства- и през 2021 г., и миналата година, и сега, внесохме законопроекти, които да регламентират механизма за контрол на главния прокурор, каза премиерът. Според него това е истинският дебат, който трябва да съществува в обществото, за да се реши от народните представители каква трябва да бъде съдебната реформа, която чакат българските граждани, за да върнат доверието си в институциите, както и тази съдебна реформа, която чакат нашите партньори от ЕС, НАТО.

Това са едни от ключовите законопроекти, които трябва да бъдат приети, за да се случат всички очаквания, които имаме за членство в Шенген, еврозоната и ОИСР, посочи Донев.

Важният проблем и важната тема на дебата е каква реформа да бъде направена. Това не значи в центъра на дебата да бъде личността, а институцията, уточни още премиерът.

При предходно правителство също имаше заявка за смяна на главния прокурор, но основната рояла е на ВСС. Друг е въпросът дали този Съвет е с изтекъл мандат, ако се върви по процедурата, може да излъчи следващият главен прокурор, коментира Гълъб Донев.

Тази реформа трябва да бъде направена, за да се гарантира независимостта на съдебната власт. Не трябва да има вмешателство от една или друга страна в работата на съответната власт, най-вече в областта на съдебната власт, коментира премиерът.

Според него парламентът има своята роля да определи представителите си във ВСС. Това е една от стъпките, които трябва да бъде направена, за да има редовно избран ВСС, който да се занимава с делата в съдебната система.

Според Гълъб Донев властта има смисъл, когато е в интерес на българските граждани. 

Тази сграда за първи път отваря врати за граждани. Вярвам, че България може да има открито и честно управление, каза Донев.

Снимка: БТА

Струва ми се, че българските граждани все повече губят доверие към институциите, посочи премиерът, според когото това е причина да се намираме в тази политическа ситуация днес.

Премиерът Гълъб Донев посрещна първите желаещи да се включат в инициативата Ден на отворени врати, в рамките на която кабинетът му и Голямата заседателна зала на правителството бяха разгледани от посетители.

Опознавателната обиколка за посетители включва още партерния етаж, който впечатлява с визията си, заимствана от Рилския манастир и с внушителните 10-метрови полилеи от чешки кристал от Бохемия, какъвто е използван и в редица европейски дворци.

Снимка: БТА

В коридорите и залите на правителствената сграда посетителите могат да се разгледат и картини на големи български творци като Владимир Димитров - Майстора, Димитър Гюдженов и други. Последна точка от опознавателната обиколка в сградата на МС е обновената постоянна изложба с част от подаръците, които през годините българските премиери са получавали от чуждестранните си гости.