Дано депутатите изберат председател на 49-ото Народно събрание в утрешния ден. Това заяви в началото на днешното заседание на Министерския съвет служебният министър-председател Гълъб Донев.

"Днес 49-ото Народно събрание започна своята работа. Да пожелаем успех на депутатите в 49-ия парламент, да им пожелаем отговорна работа, да пристъпят възможно най-бързо към може би най-отговорното им решение - избор на председател на Народното събрание - дано това се случи в утрешния ден", каза Донев, обръщайки се към колегите си в МС.

Малко по-рано новите народни представители не можаха да стигнат до решение кой да бъде председател на парламента.

Пленарната зала не излъчи никого за пръв сред равни сред кандидатурите на Росен Желязков от ГЕРБ и Петър Петров, от "Възраждане". Асен Василев от ПП предложи да се въведе ротационен принцип по европейски пример - на всеки два месеца председателят на парламента да бъде редуван, но председателският съвет след това също не доведе до резултат.

Иначе начало на тържественото заседание даде Вежди Рашидов - доайенът и в 49-ия парламент, който удари първия звънец. То даде старта с послание към народните избраници. След това 235 депутати се регистрираха, положиха клетва в пленарната зала, станаха на крака, за да прозвучи химнът на страната и прочетоха декларациите с приоритетите на своите партии.