Ние върнахме центъра за вземането на решенията там, където е неговото място - в България, заяви премиерът Гълъб Донев на открито заседание на МС, но което прави отчет за свършеното от служебния кабинет за периода 3-ти февруари - 5-и юни. Заседанието започна час преди номинираният за премиер академик Николай Денков да връчи изпълнен мандат на президента Румен Радев.

"Може би до края на отговорностите ни като временна власт остават плюс-минус 24 часа. Когато обявих, че сме готови за втория сезон на политическия "Сървайвър", не очаквах да се стигне до такава изобретателност на изпитанията. Въпреки всичко, сме на финала. Бяха изтощителни десет месеца", каза премиерът.

"В последните дни всички говорят за държавата. Мислете за хората, те са държавата. Не мачкайте и не пречупвайте хората, този модел на отношения вече не работи. Политическата арогантност е демоде и е безполезна", отбеляза още Донев.

По думите му правителството държи отчетът за работата на кабинета да бъде приет на заседание на Министерския съвет, защото изпълнителната власт, избрана или назначена, дължи отчет за начина, по който е употребявала мандата да управлява.

"Отчетността е основен принцип на доброто управление, за съжаление това изискване се пренебрегва, заяви още Гълъб Донев. Той допълни, че такъв отчет не е правен от редовно правителство от 2009 г.

Министър-председателят поясни, че отчетът е изготвен въз основа на приоритетите на правителството - да организира и проведе честни и свободни избори за Народно събрание, да подкрепя покупателната способност на българските граждани, да се бори срещу обедняването, да подкрепя социално уязвимите, да се стимулира привличането на инвестиции и други. Той допълни още темите за сигурността, сред които опазване на националната граница от незаконно преминаване, както и противодействието на престъпността и корупцията.

Снимка: БТА

Донев определи като честни изборите за 49-ото Народно събрание, проведени спокойно и прозрачно, в съотвествие със закона.

"МВР се справи успешно с явлението "купуване на гласове". В хода на кампанията и в деня на изборите бяха получени 813 сигнала за нарушение на политическите права на гражданите, повечето - за търговия с вот. Образувани бяха 151 наказателни производства. 737 избирателни секции бяха разкрити в чужбина и там гласуваха над 185 000 българи", каза служебният премиер.

Снимка: БТА

Той отчете, че кабинетът се е справил успешно и с осигиуряването на видеонаблюдение на изборния процес съгласно приетите промени в Наказателния кодекс.

Според него най-трудна задача е била разработването и прилагането на мерките за овладяването на цените на основните хранителни продукти. Координираните усилия от правителството от страна на редица министерства и ведомства започват да дават резултат, каза Гълъб Донев и отчете спад на темпа на инфлацията от септември 2022 до март 2023 г. с 4,7%. Той информира, че през февруари 2023 г. е отчетено най-слабото нарастване на производствените цени от две години насам. Прогнозата на месец май е инфлацията да бъде под 10%.

В условията на всеобща висока инфлацията значение има подкрепата за най-уязвимите групи от населението. Донев припомни, че великденска добавка от 70 лв. получиха близо 1,2 млн. пенсионери. За целта бяха осигурени 72 млн. лева.

Отчете напредък в сферата на инвестициите и отварянето на най-голямата икономическа на Балканите зона "Доброславци". Той посочи 15 пъти ръст на инвестициите през първото тримесечие на 2023 г. спрямо същото тримесечие на 2022 г. За същия период 4 пъти нарастват издадените сертификати клас А на инвеститорите.

Акцентира върху свършеното от служебния кабинет в сектора на енергетиката.

Отчете и в пъти увеличение на разкриваемостта на престъпления от различни типове, както и се похвали с работата на Министерство на правосъдието.

Снимка: БТА

Предотвратени са около 31 000 незаконни опита за незаконно преминаване на границата от мигранти, а миграционният натиск от началото на годината се е увеличил с 30% от началото на годината, в сравнение със същия период на миналата година.

Донев отбеляза реален напредък към изграждането на Национална многопрофилна болница за лечение на деца, както и започването и създаването на Спешна медицинска помощ по въздуха.

"Присъденяването ни към Шенген беше един от ангажиментите на правителството, продължиха интензивните разговори с Нидерландия за откриването на формула, която ни дава увереност, че резервите им спрямо България ще отпаднат. Независимо от наложилото се отлагане, продължава подготовката ни по пръсъдениняването ни към Еврозоната", заключи Гълъб Донев и по негово предложение колегите му гласуваха единодушно отчета.

Това е втори отчет на Гълъб Донев като служебен премиер. Поради поредицата от извънредни парламентарни избори кабинетът "Донев" управлява страната от август миналата година в две служебни правителства, като при второто бе направена промяна единствено на министъра на културата.

Основната функция на всяко служебно правителство е да организира парламентарния вот, но заради продължителността на ситуацията без редовен кабинет правителството на Гълъб Донев се наложи да решава бюджетните въпроси. След като в края на миналата година самият Донев се пошегува, че прави бюджет "перо по перо", страната ни влезе в 2023 г. в условията на удължителен закон на бюджета от 2022 г.. Въпреки заявката, че настоява за дефицит от три процента, правителството "Донев" реши в Народното събрание да бъде внесен Закон за държавния бюджет за 2023 г., разработен на база действащо законодателство. Предложеният бюджет 2023 г. е с дефицит от 6,4% от брутния вътрешен продукт, който в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лева.

Водещата комисия в парламента така и не започна работа по текстовете, което принуди служебният кабинет да предложи ново удължаване на миналогодишния бюджет. Иначе - това е вторият път, когато Гълъб Донев организира отчитане на работата на служебното правителство. При първия отчет той заяви, че той е бил доста наситен с факти, с резултати, които показват и най-добре могат да обрисуват дейността на служебното правителство през изминалите шест месеца.

По време на заседание на правителството на 23 май Гълъб Донев съобщи, че най-големият успех на служебното правителство трудно може да се отчете в протоколно решение. По думите му служебният кабинет управлява държавата в режим на нормалност, предвидимост и спокойствие, което е изглеждало скучно на моменти. "От друга страна - забавлението, което предлага играта на въртележка, върви с уточнението, че е възможно да загубиш равновесие, внимание и добра видимост за детайлите", каза Гълъб Донев. Според него същото се отнася и за политическата въртележка. Той изрази надежда, че участниците ще имат стабилен вестибуларен апарат.