Навременното започване на бюджетната процедура и разумното отношение на народните представители към парите на държавата е от първостепенна важност. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание.

Министърът на финансите Росица Велкова и нейният екип имат готовност да запознаят детайлно народните представители с различните сценарии, по които работим, каза Донев. Той припомни, че изслушването на финансовия министър би било възможно едва след като бъде избран председател на 48-ото Народно събрание.

"Продължаваме работата ни по един от основните приоритети, които си постави служебното правителство още от първия ден от встъпването в правомощията си. Това е подготовката на проектозаконите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Подготвили сме почти целия пакет от законопроекти, свързани с второто плащане по плана. Днес предстои да разгледаме още два - Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правната помощ и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие", посочи Гълъб Донев.

Той подчерта, че внасянето в Народното събрание на вече приетите от правителството законопроекти също зависи от избора на председател на законодателния орган.

"Българските граждани очакват да видят конкретни действия в Народното събрание по финализиране на работата по законопроектите, свързани с втория транш от парите от Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост", заяви премиерът.

Според него настоящият служебен кабинет заслужено си е спечелил оценката на "правителство на действието".

Снимка: БТА

"За мен е важно, че за кратко време успяхме да извадим държавата от режима на пауза. Служебното правителство не си позволи да губи дори секунда в политически игри и процедури. Пропиляното политическо време изяжда от времето ни като общество. Хората искат да живеят в добре уредена държава, а не да бъдат зрители на политически спектакли. Резултатите от последните парламентарни избори го доказват. Вотът на избирателите за "Не подкрепям никого" и ниската избирателна активност ни показаха, че тези, които не подкрепят никого, бяха на косъм да прехвърлят четирите процента. Призивът ми е за работа и отговорност и към българските граждани, които не са представени в парламента", посочи служебният премиер Гълъб Донев.

 

Снимка: БТА

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО