Френските "жълти жилетки" ще участват със своя листа на изборите за Европейския парламент на 26-ти май. Движението представи първите 10 кандидати, и до средата на февруари трябва да е готова пълната листа 79 имена.

Водачка е 31- годишната санитарка от Нормандия Ингрид Льовавасор - едно от лицата на социалното движение. Наскоро тя отказа да отразява протестите за френска телевизия заради получени заплахи. Останалите девет обявени кандидати са на възраст между 29 и 53 години с професии като шеф на малка фирма, оператор на мотокар, юрист или чиновник, съобщи БНТ.

Листата ще бъде допълнена чрез вътрешно гласуване. Предложения могат да правят всички французи. "Гневът трябва да се преобрази в политически проект, който да даде отговори на подръжниците на движението", отбелязва публикувано комюнике. 

Според сондаж на Елаб жълтите жилетки ще са трета сила на изборите за Европейски парламент с 13 процента. Начело са партията на президента Макрон с 22,5 процента и крайната десница на Льо Пен със 17,5 на сто. Анкетата е направена преди да бъдат обявени десетте кандидати на "жълтите жилетки".