"Химическата ескалация в Сирия не е приемлива", каза Льо Дриан, който направи изявление в Елисейския дворец заедно с министърката на отбраната Флоранс Парли, предаде Франс прес.

Преди това френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция участва в операцията в Сирия заедно със САЩ и Великобритания, защото Париж и съюзниците му не могат "да толерират да се банализира употребата на химически оръжия".

Започналата намеса "е ограничена до капацитета на сирийския режим, позволяващ производство и употреба на химически оръжия", обясни Макрон малко след съобщение, че над сирийската столица Дамаск са прелетели самолети и са били чути силни експлозии.

"Няма никакво съмнение във фактите и отговорността на сирийския режим за смъртта на десетки мъже, жени и деца" в химическа атака в град Дума на 7 април, заяви Макрон.

"Червената линия, която Франция определи през май 2017 г., бе премината. Затова наредих на френските въоръжени сили да с намесят тази нощ в рамките на международна операция, водена в коалиция със САЩ и Великобритания и насочена срещу незаконния химически арсенал на сирийския режим", заяви френският президент.

Франция и партньорите й още днес ще възобновят усилията си в ООН да се въведе международен механизъм за установяване на отговорностите, предотвратяване на безнаказаността, и осуетяване на всеки опит за рецидив на сирийския режим, каза Макрон.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е наредила нанасянето на координирани и високоточни удари за намаляване на капацитета на сирийския режим за химически оръжия и възпиране на употребата им, предаде Ройтерс.

Мей увери, че тези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима.

"Действаме заедно с нашите американски и френски съюзници", каза Мей.

Тереза Мей заяви, че ударите са ограничени и високоточни. По думите й те не ескалират допълнително напреженията в региона и се прави всичко възможно да се избегнат цивилни жертви.

Целта на операцията е възпиране на сирийския режим. Тя ще изпрати ясен сигнал на всеки друг, който смята, че може безнаказано да използва химически оръжия, заяви британският премиер.

Турция приветства като "уместен отговор" въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция срещу обекти на сирийското правителство, заяви източник от турското външно министерство.

"Ние смятаме за уместен отговор операцията, извършена срещу сирийското правителство от САЩ, Великобритания и Франция", каза източникът.

"Ние приветстваме тази операция, която е отговор на цялото човечество след атаката в Дума. Всичко дава основание да се смята, че тя е извършена от сирийския режим", се казва в комюникето.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи призив днес всички страни да проявят сдържаност и да се въздържат от всякакви действия, които могат да доведат до ескалация след ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия тази нощ,.

"Призовавам всички страни членки на ООН да проявят сдържаност в тези опасни обстоятелства и да избягват действия, които могат да доведат до ескалация и да засилят страданията на сирийския народ", се казва в декларация на Гутериш.

Той отмени посещение в Саудитска Арабия заради военната операция на трите западни страни в Сирия, насочена срещу военни химически обекти, които според тези страни притежава сирийското правителство.

"Всяка употреба на химически оръжия е ужасяваща", се казва в декларацията на Гутериш.

Той подчертава, че трябва да се действа съобразно с Устава на ООН и международното право.

Западната военна интервенция в Сирия не бе разрешена от Съвета за сигурност на ООН.

Гутериш призова страните членки на Съвета за сигурност да се споразумеят за разследване, което да установи извършителите на химически нападения в Сирия.

НАТО подкрепя прецизните удари на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в комюнике, публикувано тази сутрин в Брюксел.

"Подкрепям действията на САЩ, Великобритания и Франция срещу обектите за химически оръжия на сирийския режим", заяви шефът на НАТО.

"Тези действия ще ограничат способността на режима да извършва други атаки с химически оръжия срещу народа на Сирия. НАТО винаги осъжда продължаващата употреба на химически оръжия от Сирия като явно нарушение на международните норми и споразумения", заявява Столтенберг.

НАТО не участва пряко в операциите на международната коалиция в Сирия,