Два дни преди балотажа от фирмата доставчик на машините сигнализираха за проблем, който може да затрудни гласуването с машини в неделя. От Сиела обявиха, че поръчаните от ЦИК ролки с хартия за машинното гласуване, на които се отпечатва вота, не отговорят на стандартите. От ЦИК отказаха да отговорят защо са взели това решение.

Поръчаната хартия за машините не съответства на стандарта, с който те работят, твърди Иван Тодоров от "Сиела".

"Машините работят с едни ролки от хартия, които са 12 мм в диаметър. От ръководството на ЦИК са поръчали не 12 мм, не 17 мм, което е максимумът, а 25,5 мм. Това стана на предишните избори през април месец. Казахме, че не може, че не трябва, че повреждат машините. На тези избори отново, въпреки че имаха предостатъчно време, те поръчаха пак 25,5 мм, каза проф. Иван Тодоров от "Сиела Норма" пред БНТ.

През октомври 2022 заради проблеми с печата само две машини са излезли от строя. През април 2023 г. - 67 машини. Според проф. Тодоров броят им ще нараства.

"Това е държавно имущество за много милиони и то чрез тези нестандартни ролки се поврежда и поврежда непрекъснато. Това е все едно на дизелова кола да сложиш бензин и на бензинова - дизел - ами ще се повреди с течение на времето. На мен поне ми говори, че това е една стандартна политика срещу машинното гласуване от страна на ръководството на ЦИК. Колкото повече се гласува с нестандартни ролки, толкова повече ще се скапва държавното имущество. До какво доведе всичко това - унищожава се държавно имущество за милиони".

ЦИК се представлява от един човек - председателя. Той извършва поръчки, той прави всичките тези действия, каза още проф. Тодоров.

В Обществения съвет към ЦИК също са получили сигнали за проблеми.

"Даже направихме предложения как да изглеждат, как да се оптимизират, каза Стоил Цицелков - член на Обществения съвет към ЦИК.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова припомни, че комисията не избира и не поръчва хартията, а за нея отговаря печатницата на БНБ.

Тя посочи, че оттам са заявили, че нямат технологична възможност да работят с точно определения размер, който иска фирмата. От печатницата обаче са я уверили, че няма да има никакъв проблем с машините, за които, по думите на Нейкова, Тодоров се оплакал, че едва ли не хартията му ги чупела. 

"Законодателят е възложил на печатницата на БНБ доставката на тази хартия. От своя страна БНБ ползва печатница - подизпълнител. Оказва се, че в България няма машина, която да произведе ролките хартия с размера, поискан от фирмата, производител на машините - "Смартматик", заяви Нейкова.

От БНБ са отговорили в писмо до ЦИК, че е направена заявка за купуването на такава машина, защото тя не може да бъде намерена на склад, но тя не може да бъде доставена за местните избори на 29 октомври. Това налага да се използва ролка с друг размер, обясни Камелия Нейкова, което обаче не е заплаха за работата на машините.