Днес изтече крайният срок, в който партиите и коалициите можеха да подават документи за участие в предстоящите парламентарни избори. До 17.00 часа в ЦИК се регистрираха 19 партии и 9 коалиции, съобщи БНТ.

На 5 юни е последният срок, в който коалициите могат да направят промени в техния състав, а днес изтече крайният срок, в който политическите играчи можеха да се регистрират за предстоящите парламентарни избори на 11 юли.

Първи днес в ЦИК се явиха ГЕРБ-СДС с 9999 подписа, но са събрали над 32 хиляди. Даниел Митов прогнозира, че коалицията ще спечели отново първото място и ще бъде непреодолим фактор при съставянето на следващото правителство.

Митов ще бъде председател на Софийския предизборен щаб на ГЕРБ, а Томислав Дончев - на Националния, съобщи след съвещания на партията председателят Бойко Борисов.

От "Демократична България" съобщиха, че са събрали 10 хиляди подписа, 500 от тях по електронен път, а целта е разширяване на електоралната подкрепа. Промени в листите не се очакват.

10 хиляди подписа депозира в ЦИК лидерът на социалистите Корнелия Нинова, новият председател на предизборния щаб Кристиан Вигенин и водачите на листи на "БСП за България".

Национално обединение на десницата регистрираха в ЦИК Петър Москов, Николай Ненчев и Жаклин Толева. "КОД, БЗНС и БДФ се обединиха и днес се явяват не просто заедно на тези избори, а заедно в желанието си, в целта си обединение на смислената десница", добави председателят на КОД Петър Москов.

"Атака" и този път ще се яви самостоятелно, след като бившите им партньори от Обединени патриоти не приеха целите ни", обяви Волен Сидеров.

8 юни е крайният срок, в който партия ли коалиция може да поиска да бъде заличена за участие в изборите.

Този път за вота на хората ще се борят по-малко формации в сравнение с предишните парламентарни избори. На 4 април 2021 г. документи подадоха 31 партии и 8 коалиции.

Впоследствие по различни причини 9 от партиите бяха заличени или получиха отказ за регистрация. Така на редовните избори се явиха 22 партии и 8 коалиции.