Няма да се кандидатирам за кмет на София, а какво ще правя след това - дори сама не съм решила, каза отново пред медии днес Йорданка Фандъкова.

Още през ноември 2022 г. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че Йорданка Фандъкова няма да бъде издигната за кмет на София на следващите местни избори през 2023 г.. В отговор на журналистически въпроси, председателят на ГЕРБ обясни, че и Здравко Иванов също няма да бъде издигнат за нов мандат. Същото важи и за един от най-успешните кметове на Бургас - Димитър Николов.

Самата Фандъкова потвърди новината на 14 януари 2023 година пред Нова телевизия. Тогава тя заяви: "Това е мое решение, взето отдавна. Много хора знаят за него, но вече е време да бъде обявено пред всички", посочи Фандъкова. Столичният кмет не посочи коя ще е кандидатурата на ГЕРБ.

Днес столичният кмет заяви: 

"Сега имам още много работа. Както виждате, има неща, които изискват много време. Гражданите са нетърпеливи. На мен понякога ми се струва, че някои неща много бавно се случват. Но най-важното е да се случат", каза Фандъкова. Тя присъства на символичната първа копка на "Градината на Татяна Лолова", направена днес. Пространството се намира в квартал "Гео Милев", до блок 266, на ул. "Андрей Николов" 22.

Снимка: БТА

"Всеки ден е битка. Тук говорим за един, на пръв поглед, дребен казус - една квартална градинка. Но тя изискваше четири-пет години истинска битка, усилия и намиране на решение. Много политици изпреварват даже и гражданите да обявяват идеи, да ги подкрепят. Но, когато дойде време за работа, за реална работа, когато трябва да спазваш закона и законосъобразно да намериш решение - тогава някак си оставаме много малко", каза още Фандъкова.

Снимка: БТА

"Затова битките са всеки ден, докрая - за да можем да защитим максимално много неща за София, да ги придвижим. Ще ми се, разбира се, да започнем строителството на метрото през "Слатина". Това за мен е най-важният, най-стратегическият проект. Това също беше голяма битка. Имаме осигуреното финансиране и се надявам, докато още съм кмет, тази година да започне строителството на още шест километра", каза още Йорданка Фандъкова.