Разговорите на "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат започнаха с фалстарт.

Депутатите на Слави Трифонов трябваше да говорят първо с шестимата народни представители, напуснали (несъществуващата вече) ПГ на "Величие" и лоялни на идеолога Ивелин Михайлов. Вместо това дойде само Красимира Катинчарова, която каза, че е упълномощена от колегите си да говори от тяхно име, а те нямало как да реагират "от днес за утре". 

Срещата започна в 11 ч. В началото Катинчарова изрази учудване, че разговорите са започнали от най-малките в парламента. "Радвам се на подхода ви да говорим за политики, а не за хора", каза още тя. Дотук обаче свърши позитивният дух на разговора. 

"Има един въпрос от изключителна важност - ние внесохме в Народното събрание проекторешение за изграждане на АЕЦ "Белене" с помощта на украинската страна", посочи в началото Катинчарова, откривайки разговор по тема енергетика, която била важна за тях.

От отговора на въпроса дали ИТН са готови да подкрепят предложението за строеж на АЕЦ "Белене" заедно с Украйна щяло да зависи и бъдещето на разговорите. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов отговори, че не било редно само тази тема да бъде част от разговора, а по-скоро първо да се чуят всички законодателни инициативи.

"За АЕЦ "Белене" трябва да се водят разговори на експертно ниво. Трябва да се направи експертиза, там има срокове. Площадката вече не е сертифицирана, това е земетръсен регион. Площадката вече не е в състоянието, в което е била. Ако започне процес, няма да е лесно", добави Йорданов.

Последваха около 40 минути пререкания между двете страни и въпреки обещанието на Павела Митова от ИТН темата да бъде обсъдена, разговорите приключиха, предаде БНТ.

"Не очакваме да срещнем нищо друго, освен политическо високомерие в този парламент, който е пълен с играчи, които по нашето разбиране са компрометирани. Дори да бъзе избрано правителство с третия мандат, ние не виждаме стабилност. Ние няма да подкрепим такова правителство, защото дори това, което е най-важно за нас - енергийната самостоятелност и независимост на България, никой от тези политически играчи не си прави труда да погледне сериозно", заяви след срещата Катинчарова. 

Преди това Йорданов се обърна към нея с думите: "Аз се радвам, че присъствахте, защото е хубаво да се види какви хора има в НС. И когато тръгнахте да задавате въпроси с кого работите или защо нещо не става, вече ще ви е по-ясно. Както виждате, дойде един представител на шест човека, който нямаше идея какво друго трябва да се прави в държавата. Няма нужда от подкрепа специално от тази част. С другите парламентарни групи предполагам, че разговорът няма да е на това ниво, а ще е по-професионален". 

За 13.30 часа бе планирана следващата среща - с депутатите от "Величие", близки до бившия ѝ председател Николай Марков. Тя обаче е преместена за 17:30 ч., за да могат депутатите да се върнат от избирателните си райони.

За 16 ч. бе насрочен разговорът с изключените и напуснали ПГ на ДПС депутати. Оттам вече декларираха, че ще се отзоват на поканата и ще се държат отговорно, макар още миналата седмица да стана ясно, че смятат за малко вероятно да се стигне до кабинет. Днес обаче стана ясно, че разговорът е пренасрочен за сряда.

Снимка: Булфото

Нагласите сред парламентарните групи

Депутатите от ДПС, подкрепящи Делян Пеевски, категорично отхвърлиха възможността да се явят на разговори. В позиция до медиите съпредседателят на ДПС и председател на ПГ на Движението обвини ИТН, че си правят нерегламентирана предизборна кампания и ги призова незабавно да върнат мандатa.

Отказ за разговори дойде и от "Възраждане". Според лидера Костадин Костадинов партията му има готовност да излъчи кабинет и точно затова не са получили третия мандат, "защото лицата в него биха увеличи подкрепата им".

От ГЕРБ запазиха мълчание, от БСП смятат, че не всичко е загубено, а от ПП-ДБ ще решат днес на заседание на парламентарната група дали да разговарят.

Единственият изключен от парламентарната група на БСП Калоян Методиев вчера изпрати писмо, че е отворен за разговори, но иска обща среща с всички нечленуващи в групи.

Снимка: Булфото

Какво предлагат ИТН

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов анонсира в началото на разговорите, че целта е "да се опитаме с всички парламентарни групи и независими депутати да проведем разговори, с които да установим дали можем да се обединим около управленска програма". По думите му, ако има законодателство и приоритети, които са общи като цели, след това са разговорите за правителство.

Тази сутрин пред NOVA Станислав Балабанов от ИТН пък коментира, че е използвал думата "баламосват" за конкретни политически лидери, защото по думите му е "абсурдно да слушаме, че сега нищо не става, всичко е обречено, няма никакъв шанс за нищо, но след два месеца ще стане". Той добави още: 

"Същите тези политически лидери казват: "Отиваме на избори, после ще се разберем". Аз питам как е възможно да се изгубят тези два-три месеца, да се изхарчат пари за избори и в крайна сметка важните за страната неща да не се случат сега, а след някаква партийна договорка, може би задкулисно, за след три месеца. Това е предателство".

Относно това как очаква да протекат разговорите Бабанов обясни: "Сядаме на масата с политическите партии да видим имат ли воля да работят по закони и приоритети. Различното при нас е, че тези приоритети ще бъдат фиксирани със срокове за изпълнение. Ако се намери мнозинство по приоритетите и програмата, и ако се фиксират срокове, тогава ще предстоят втори кръг разговори. Тогава ще се търси експертизата, кадрите, които да застанат зад тези приоритети и да ги изпълнят".

Снимка: Булфото

Политологична прогноза 

Възможността за съставяне на кабинет с третия мандат коментира политологът Марая Цветкова. Пред БНР тя изрази очакване да "гледаме по-скоро шоу". "Били сме свидетели на предишни такива отворени за медиите и обществото преговори, които не доведоха до нищо. По-скоро това би могло да служи за начало на кампанията", смята тя.

"Почва за съставяне на правителство почти винаги има. Едни и същи хора ни изпращат за пореден път към избори. Доста хора чакат президента, но той изчаква нещо друго очевидно. Вчера видяхме назидателния тон към ИТН. Радев доста рязко си позволи да им каже какво трябва да правят. Доста показателно е, че ИТН започват преговори първо с отцепниците от "Величие", "истинските" от "Величие", с ДПС на Джевдет Чакъров. Този процес би трябвало да започне от по-големите формации", коментира още политологът. 

ИТН няма да успее да намери златното сечение между символиката и посланията, изпращани към гражданите, и прагматизма, смята Цветкова, която очаква от тези преговори "нещо средно между бозави сценарии и цирк."

"Името на Даниел Вълчев винаги се върти около властта", отбеляза тя относно появилите се спекулации, че той може да бъде следващият премиер.