По данни на ЕС държавите членки са загубили 10 млрд. евро от природни бедствия и кризи през 2016 г., а 200 души са загинали при пожари и наводнения през 2017 г.

България подкрепя инициативата rescEU на ЕК за действия при природни бедствия. Страната ни ще работи по темата по време на Българското председателство в работни групи и на по-високо ниво. Това каза пред журналисти в МС министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той присъства днес на среща на премиера Бойко Борисов с Христос Стилианидис - европейски комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи.

И премиер-министърът, и това, което предложи комисар Стилианидис, бяха все предложения в една посока. Така да направим, че европейските граждани да се чувстват по-защитени и по-сигурни в битието си от такива бедствия и аварии. Това всъщност е неговият ресор, за което той отговоря и това е негова инициатива и желание, ако може тази тема да приключи до края на годината, обясни Валентин Радев.

На срещата, направена по инициатива на комисар Стилианидис, са били обсъдени приоритетите в сферата на хуманитарната помощ и реакцията при кризи, като акцент е бил поставен върху инициативата rescEU - предложението на Европейската комисия за нова европейска система за справяне с природните бедствия, което ще допълни и подсили Механизма за гражданска защита на Съюза.

Комисарят има надеждата, че България ще подкрепи тази инициатива, която да направим така, че европейските граждани да бъдат по-добре защитени от бедствия и аварии, каза Радев. Комисар Стилианидис иска този процес да приключи до края на 2018 г., добави министърът.

Еврокомисарят Христос Стилианидис благодари на премиера Бойко Борисов, на българското правителство и на българските медии за подкрепата за инициативата rescEU. Днес имахме много конструктивна среща по темата, подчерта той.

Обсъдихме и други въпроси от геополитическо значение, добави той. Съгласен съм с позицията на Борисов, че природните бедствия през последните години доказаха, че сега съществуващата система за реакции в Европа вече не отговоря на потребностите, каза Христос Стилианидис.

Трябва да засилим капацитета в цяла Европа за реакции при земетресения, медицински бедствия, както и такива от химическо естество и др., добави Стилианидис. Тази инициатива не заменя, а само ще надгради националните системи за действия при кризи, за да може да са реагира бързо и ефективно чрез спасителни операции, добави той.

България вече играе възлова роля по отношение на механизма за гражданска защита в Европа, каза Христос Стилианидис. Това важи за всички области на възникнали бедствия, било то горски пожари или наводнения, добави той.

България винаги е била на първа линия при предоставянето на помощ за Гърция, Турция или Черна гора. Използвам случая да благодаря на българския народ за това, каза още той. Това е доказателство на практика за реалната солидарност, която съществува в ЕС, когато трябва, каза комисарят.