"Бих искал да заклеймя това недостойно политическо поведение и своята изненада, че българското правителство не го е заклеймило", заяви в пленарен дебат в Страсбург френският депутат от Европейската народна партия Жан-Пиер Оди.

Той призова колегите си повече да не пренебрегват обстоятелството, че кворумът в българския парламент от изборите през май зависи от "Атака".

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев заяви, че "Атака" си позволява безпрецедентно поведение заради ключовата си роля за правителството на БСП и ДПС.

"В България броди призракът на задкулисието, воден от бившите комунистически агенти на Държавна сигурност, чийто резултат е липса на ефективна борба срещу корупция, ксенофобия и антиевропейски сделки", добави той.

Междувременно Еврокомисията заяви, че са необходими превантивни мерки, които да спрат „разпространяващия се радикализъм” в ЕС, предаде брюкселският EU Observer, цитиран от Фокус.

Ние виждаме, че екстремизмът, ксенофобията и национализмът продължават да нарастват в Европа.

Наблюдаваме тревожни сигнали, че тези групи действат като места за разпространяване на идеология, която се основава на насилие и екстремистки възгледи
”, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Малмстрьом съобщи, че повече от 1200 млади граждани на ЕС са били завербувани от екстремисти да участват в бойните действия в Сирия, Судан и Сомалия.