Европа отличи своите нови шамиони по равноправиe. Това се случи на специално събитие в сграда "Берлемон", в Брюксел на 8 март, а лидерите в борбата за равноправие в рамките на Европейския съюз бяха отличени от еврокомисаря Мария Габриел. 

Церемонията постави началото на двудневен форум на жените-предприемачи в Европа, който събира представители на различни сфери и бизнеси, вдъхновяващи лектори и инвеститори, обединени от идеята за полово равноправие в бизнес климата на Европейския съюз. 

Снимки: European Female Founders

Наградите бяха раздадени в три категории, като призът за "Устойчив шампион" бе поделен между Trinity College Dublin и Karolinska Institutet. Награда за "Новодошъл шампион" получи ирландският университет Maynooth, а ирландският Технически университет бе отличен за "Шампион на приемствеността". 

Снимки: European Female Founders

По време на церемонията еврокомисар Габриел очерта три важи стъпки към подобряване на европейската бизнес среда за жените-предприемачи. Сред тях са обучения, стажове и работни места за жени със STEM образование, както и предстоящата програма Women to invest. Не на последно място сред акцентите се нареди и награда за жени-новатори.

Началото на Европейския форум за жени учредители (European Women Founders Group) бе поставено през лятото на 2022 г. в София под егидата на еврокомисар Мария Габриел. Сред приоритетите на форума са предизвикателствата и възможностите за жените в областта на иновациите и предприемачеството.

Снимки: European Female Founders

По данни на Европейската комисия от 2018г, жените формират 52% от популацията на Европа, а едва 30% от тях са част от предприемачите в рамките на Европейския съюз. През 2021 година старт-ъп компаниите в Европа генерират над 100 милиарда евро инвестиции в рискови капитали като само 2% от тях попадат в екипи, ръководени от жени, а по-малко от 10% - при екипи с лидери от различни полове.