Досъдебното производство срещу Кристина Пейчева е за представяне на неверни данни или премълчаване на сведения, с цел да получи средства от фондове на Европейския съюз, съобщиха Дарик и bTV. Голямата й сестра Галина Пейчева-Митева (27 г.) нашумя миналата седмица с разкритието, че е получила европейска субсидия в размер на над 1,5 млн. лева, докато баща й беше зам.-министър в земеделското ведомство с ресор европейски програми. 
 
И Кристина Пейчева е поискала средства от еврофондовете за земеделие, но проектите й са отхвърлени, за разлика от сестра й, която с взетите близо 700 000 евро се оказа сред най-сериозните получатели на европари като физическо лице през 2009 г.

Още в началото на юли миналата година стана ясно, че Софийска градска прокуратура проверява Димитър Пейчев по сигнал, че е използвал служебното си положение за извличане на лични облаги. Срещу него течеше и разследване за конфликт на интереси от Главния инспекторат в Министерски съвет. По влезлия в сила от началото на миналата година Закон за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси обаче на Пейчев не може да му бъде търсена наказателна отговорност, а само административна санкция за нарушение и то докато е бил на поста си.

Извършената проверка на ДАНС е установила неверните сведения, които малката му дъщеря е представила в опит да получи и тя пари от еврофондовете за земеделски проекти. Разследването е в начален етап и засега досъдебното производство е само срещу нея. 
Ако се съберат доказателства за някакво престъпление в хода на разследването срещу Галина Пейчева-Митева или баща им, обвинения може да има и срещу тях, коментира пред Дарик говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска.

След поредното разгласяване на информацията за получените пари от фирмата на голямата дъщеря, от Еврокомисията коментираха, цитирани от Euоbsrever, че случаят трябва да се разгледа от българските власти или ОЛАФ. Макар и оттам да допълниха, че по-скоро става въпрос за конфликт на интереси, ако фирмата на Пейчева-Митева има много земя.

Миналата седмица пред Дарик Димитър Пейчев каза, че ако някой има данни за извършени от него или семейството му нарушения, може да ги предаде на компетентните органи. „Да ги предостави на компетентните органи, но не да разпространява слухове, защото ще го съдя за това", допълни тогава той. 

През 2009 г. самият Пейчев призна, че друга семейна фирма, ръководената от съпругата му - Халина Малецка-Пейчева, е участвала като подизпълнител на проекти по САПАРД. Фирмата е получила над 1,6 млн. лева от Европейския съюз.