На 21 ноември изтича двегодишният срок от акредитацията на програмите и от направените първи авансови плащания, обясни бившият вицепремиер по еврофондовете. „Аз съм изумена от това, което днес пише в пресата – създава е една еуфория как всичко е провалено и изгубено – което изобщо не отговаря на истината и е редно да се поискат справките и да се покажат цифрите, за да спре този национален мазохизъм. И какво значи „отиваме в Брюксел, да се молим, да се ударим едно коляно на Високата порта и те там ще ни разберерат”, коментира Плугчиева.
Оценката за съответствие е нормална и рутинна процедура, която се прилага във всички 27 страни-членки на Европейския съюз, обясни Плугчиева. Така се оценява системата за управление и контрол на отделните оперативни програми. „Тази оценка се дава от нашата одитна агенция, която е изпратила тези оценки, и то като положителни, в Брюксел и в същото време в приложение към документите е дала и списък на пропуските, които все още има за довършване. На базата на тази информация Европейската комисия връща тези четири оценки с препоръката да бъдат отстранени последните пропуски, за да може наистина тези системи да бъдат приети като системи, работещи с положителна оценка”, каза бившият вицепремиер.
Има технически подробности и пропуски, които трябва да бъдат отстранени е Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Структурните инструменти на ЕС (ИСУН). Тя има за цел да даде гаранция за контрол и сигурност при действието на информационната ни система при различните управляващи органи. Това означава, че отделните звена на министерствата, които работят с информационната система, вкарват наистина валидна информация, която може да бъде проверена и да се знае, че всеки цент отива по предназначение.
Вчера Европейската комисия е решила отново да отхвърли четири от оценките за съответствие по оперативните програми. Това съобщи говорителят на комисията, отговарящ за регионалната политика Денис Абът. Абът уточни, че за втори път комисията не може да приеме оценките на българските власти по оперативните програми "Транспорт", "Конкурентноспособност", "Административен капацитет" и "Техническа помощ". Оценките отново са били върнати на властите у нас за пренаписване.
„Важно е да подчертаем, че България не е загубила пари заради това", посочи Абът. Тези оценки за съответствие ще направят възможно отпускането на междинните плащания от еврофондовете. Те са основната част от предвидените за страната ни пари и са около 6 млрд. евро.