Евродепутатът Андрей Новаков отби военната си служба като резервист. Новаков вече премина едномесечна казарма в артилерийския факултет в Шумен. След военната подготовка Новаков вече е младши специалист артилерия и противовъздушна отбрана. Преди два дни евродепутатът от ГЕРБ положи войнишката клетва заедно с останалите резервисти и с курсантите от Националния военен университет във Велико Търново.

Новаков изкара последния месец на обучението си на пълен казармен режим, което означава спане в общите спални помещения на батареята и забрана за напускане на поделението. Във вторник евродепутатът лети обратно за Брюксел, за да продължи работата си като член на Европейския парламент.

Възнамерява обаче да продължи по-нататъшнатата си специализация във военното обучение.

"Заклех се в името на Република България да служа честно на народа и родината си и ако се наложи, да дам живота си за тях. Едно от най-смислените неща в живота ми досега, след това да бъда баща", написа в профила си във Фейсбук Новаков, където публикува и видео от тържествения момент след завършването на военната подготовка - клетвата пред знамето.

"Военната служба е дълг на всеки един български гражданин", мотивира решението си Новаков.

"Да браниш държавата си, е конституционен дълг на всеки един гражданин. Аз просто изпълнявам дълга си в момент, когато нейният цивилазиционен избор е обект на дебат, за жалост", казва той пред Военния канал, като признава, че събитията в Украйна са го провокирали да прояви интерес по темата.

"Харесва ли ни, или не, животът не е сладкарница. Аз съм тук, за да придобия базисни умения за това как да браня родината", казва евродепутатът. По думите му оттук нататък българската армия има в негово лице посланик в Европарламента.

"Оттук насетне когато говорим за отбранителен капацитет в Европа и военни цели, аз много по-адекватно ще се включа в дебатите и ще работят за това българия да изгради капацитета си в отбраната", коментира Новаков.

Той добавя, че ще съдейства и за това заплащането в армията да бъде адекватно на военната служба, която носят военнослужещите, както и че към техния статут по заплащане трябва да бъдат приравнени курсантите. Според Новаков с една стипендия е много трудно за тях да се издържат. Самият той се отказа за месец от брюкселската заплата на евродепутат и излезе в неплатен отпуск, тъй като такива са условията на обучението на резервистите. Войнишката заплата е около 1200 лева.