"В очите на Кремъл, доставките на газ са оръжие. С Русия няма просто бизнес, никога не е имало", каза политологът проф. Евгений Дайнов в "Тази сутрин" по bTV.

"Позицията на президента е позорна, защото приема, че Русия трябва да победи. Спирането на газа беше неминуемо, за Владимир Путин тази новина беше абсолютна необходимост", допълни той.

"Радев се опитваше да изпраща балансирани послания. Ситуацията с газа беше тотално класиране от страната на пропутинското говорене и пропутинските български политици. Затова "Продължаваме промяната" се наложи да даде пресконференция", каза Асен Григоров.

Според него настоящата ситуация ще разбие митовете, че страната ни не може без руски газ и без руски туристи.

"Украйна приема България и без да предоставя оръжия и оценява направеното от нас. Ескалирането на този проблем е било безсмислено", смята от своя страна Росен Карадимов.

Българската делегация, начело с премиера Кирил Петков, посети Киев с мотива да бъде взето решение за даването на оръжие на Украйна. Страната ни ще ремонтира украинска военна техника, а Киев ще помогне на София с евтин ток.

"Възможностите на терен, където са няколко дружества, са свързани с ремонт на бронетранспортьори, машини, свързани с поддръжка на сухопътните войски. У нас има и няколко възможности за поддръжка на хеликоптери и това трябва да бъде преценено от самите специалисти. В момента имаме обща договорка, където ще бъдат организирани работни групи, които вече в самата конкретика ще прецизират какви са възможностите", каза председателят на Комисията по външна политика в 46-ото НС Димитър Гърдев в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че Украйна се интересува не само от качеството, но и от сроковете.

"Това трябва да бъде извършено бързо, като бойните действия ги притискат. А решението за военна помощ все още не е взето. Важните неща са в детайлите и дали в тази военна помощ се включва тежко въоръжение, като възможностите на България не са малки. Има възможност и за артилерийски боеприпаси. Това играе доста сериозна роля. Не бива да се говори, че като не си дадем шестте самолета или единствената противозенитна система, с която разполагаме, с нищо не помагаме", допълни Гърдев. на Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да се търси баланс.

"Трябва да се обясни какви са възможностите на България и че тази помощ е нужна, и тя наистина е съществена. България не е в състояние да покрива всички необходими възможности за защита на въздушното си пространство и то в непосредствен конфликт. Словакия се намира през 2,3 държави след България от конфликта, тя има програма за замяна на своите противовъздушни системи със САЩ. Също така започва интензивно обучение на персонал, ние не сме на този етап. А ние се намираме на границата на конфликта", коментира Димитър Гърдев.

Той поясни, че от одобрените от САЩ 800 млн. долара за военна помощ Украйна ще получи около 335 млн. долара, а останалите ще са за държавите, които ще доставят помощта.

"В момента и България, и Украйна са производители на зърно, ние нямаме недостиг и от двете неща. Но в Украйна се получи свръхпроизводство на електроенергия, там има 2 големи работещи електроцентрали. Всяка една държава има различна цел в този конфликт и различно поведение. За нас е изключително важно този конфликт да спре веднага и то да бъде по мирен начин. България вече е привлякла вниманието на Русия, като беше включена в този списък от недружелюбни държави", добави председателят на Комисията по външна политика в 46-ото НС.

По думите му изказването на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която заяви делегацията ни да посети Донецк и Луганск, е провокация.