"Президентът Румен Радев може би вече е на ръба на разрушително, противоконституционно поведение. Отклонява се от умереното поведение и непрекъснато изостря настроенията, опитва се да изостря несъгласия, за да ги доведе до някакъв сблъсък" - това коментира пред БНР преподавателят по политически науки в НБУ проф. Евгени Дайнов. Той вижда в действията на държавния глава "все по-неприлично заяждане с легитимно съставеното правителство".

Според политолога на всички български президенти, които са влизали във втори мандат, "е започнала да им отеснява дрехата". "Разбирали са, че нямат достатъчно власт, за да оставят своя отпечатък върху събитията" и е имало и други подобни случаи, но опитът на сегашния президент според проф. Дайнов е "най-невъзпитаният".

"Очевидно го дърпа към връщане на тази ситуация, която той смята за нормална - той да заповядва, другите да козируват". 

Политологът припомня, че "в българската история е имало случаи на истинско двувластие - опасно състояние, което обозначава, че на всяко ниво на вземане на решения имаш два центъра, които излъчват заповеди и изпълнителите се чудят на кого да се подчинят".

Според Дайнов президентът Радев е носител на "обречен политически проект", който определи като антиевропейски и антидемократичен и добави, че негови изразители у нас, освен него, са още БСП и "Възраждане".

Рейтингът на държавния глава не е реален, той е "митологичен" и "психологически", "закачен за поста" и не преминава в политически партиен рейтинг впоследствие, коментира още политологът. Той предположи, че Радев може да е "обмислил вече как да заобиколи този капан", но "не го е измислил".

"От много месеци е ясно, че Бойко Борисов е попаднал в ситуация, в която няма особено голям избор какво да прави. Единственият му реален избор е да се скрие зад ПП и ДБ и да казва - аз съм европеец, не съм оня. Времето на разюздания антидемократ свърши. Той няма друг ход, освен да е в подчинено положение. В партията, която е свикнала да бъде предводител, не са доволни, че са в слугинско положение". 

Заради това и според Дайнов периодично Борисов вдига "антиправителствена шумотевица" и изпълнява сложен танц, но "няма обективен интерес да разрушава управлението".

"Сенчестата, тъмната страна на политическите му действия се върна да го преследва", изтъкна преподавателят по повод завръщането на Васил Божков и показанията, които той дава срещу Бойко Борисов.

"90-арските баланси и равновесие приключиха. Над главата на Бойко Борисов надвисват рискове".