Премиерът на Обединеното кралство ще се опита да внесе успокоение в страната си, като я увери, че може да постигне бърз напредък към свободата от Брюксел, коментира британското издание The Daily Express, цитирано от "Фокус".

В понеделник Мей ще се обърне към депутатите в Лондон с уверение, че стъпките за подписване на търговски споразумения с други страни и въвеждането на нова миграционна система може да започнат веднага щом Великобритания напусне структурите на Европейския съюз през март 2019 г.

По този начин британският премиер ще парира страховете, че Обединеното кралство може да бъде принудено да изпадне в положение на безпомощна колония на ЕС в двугодишния преходен период.

Надеждите за постигане на конкретна търговска сделка с Брюксел бяха опровергани в неделя, след като главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отхвърли подобна възможност.

Британците „трябва да се справят с последиците от собственото си решение", заяви френският политик, подчертавайки, че преговорите за бъдещите отношения няма да започнат преди излизането на Великобритания от структурите на Общността.

Лондон на свой ред очаква сделката да бъде финализирана преди изтичането на този срок.

В отговор на коментарите на Барние правителствен източник заяви: „Ние сме на най-ранен етап на следващата фаза на преговорите. Имаме дълъг път напред, но премиерът бе пределно ясна какво искаме. Тя изтъкна в речта си във Флоренция нашето желание за амбициозна и индивидуална сделка, която ще осигури просперитет и сигурност на всяка съставна част на Обединеното кралство".

В понеделник Мей председателства среща на „военния й кабинет“ за Брекзит, в рамките на която ще обсъди с водещи министри следващите стъпки в преговорите с Брюксел.

Първата фаза на Брекзит отмина, следват търговските преговори>>