Призив за независимо международно разследване на смъртта на руския опозиционер Алексей Навални бе отправен по време на срещата на външните министри в ЕС. Пред тях говори и вдовицата на Навални. В заседанието на Съвет "Външни работи" участва и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Министрите на външните работи на държавите членки обсъдиха ситуацията в Близкия Изток, руската агресия срещу Украйна и обстановката в региона на Сахел.

"Загрижени сме от хуманитарната ситуация и от риска от регионално разпространение на конфликта. Достъпът до хуманитарна помощ и защитата на всички цивилни трябва да бъдат приоритет. България подкрепя решение на принципа на две държави. Важно е да има споразумение, което да гарантира сигурността и на двете страни", заяви вицепремиерът за ситуацията в Близкия Изток, информира пресцентърът на МВнР.

Специален гост на заседанието на Съвет "Външни работи" беше Юлия Навална, съпруга на починалия руски опозиционен лидер Алексей Навални. "В навечерието на втората годишнина от руската агресия срещу Украйна, днес отново отправихме послание за обединени усилия и солидарност с Украйна. Подкрепата за Украйна е стратегическа инвестиция в сигурността на Черноморсккя регион и на Европа", каза Мария Габриел.

Вдовицата на покойния руски опозиционер говори днес пред Съвета на Европейския съюз (ЕС) по външни работи при закрити врата. От Съвета бе разпространен кратък видеозапис, на който без звук се вижда сърдечното посрещане на Навалная в заседателната зала. Ще продължа делото на съпруга си и ще се боря за свободна Русия, заяви Навална в обръщението си. "Искам да живея в свободна Русия, искам да изградя свободна Русия", каза тя. "Владимир Путин уби съпруга ми", посочи Навална, допълвайки, че ще работи заедно с руския народ в борбата срещу Кремъл за нова Русия .

Вицепремиерът информира и за предстоящата през април конференция за сигурността на Черноморския регион, която ще се проведе в София, допълва БТА.

В рамките на посещението си в Брюксел Мария Габриел се срещна и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Вицепремиерът благодари за подкрепата за присъединяването на България към Шенген. Двамата обсъдиха и теми като еврозоната, дневния ред на предстоящия през март Европейски съвет и европейските избори.

 ЕС настоява за независимо международно разследване за смъртта на Навални

Русия трябва да позволи независимо и прозрачно международно разследване за смъртта на Алексей Навални, призова днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на ЕС.

В изявлението се допълва, че руското политическо ръководство ще бъде държано отговорно, включително чрез налагането на европейски санкции. Борел призовава за незабавно освобождаване на задържаните в Русия граждани, изразили почит към Навални.

В изявлението се казва, че присъдите срещу Навални са били политически мотивирани и ЕС е възразявал срещу тях многократно, като е настоявал той да бъде освободен незабавно и безусловно. Москва неведнъж бе призована да осигури неговата безопасност, но без резултат, се допълва в документа.

Приживе Навални прояви изключителна смелост и отдаденост на своята страна, водеше решителна битка срещу корупцията и с това привлече мнозина в своята страна. Това изплаши режима на (руския президент Владимир) Путин, особено на фона на незаконната война в Украйна и предстоящите през март руски президентски избори. Неочакваната смърт на Навални е поредна проява на нарастващите репресии в Русия, ЕС отново настоява за незабавното и безусловно освобождаване на всички останали руски политически затворници, се добавя в изявлението.