Това заяви в интервю за Дир.бг депутатът от ГЕРБ Георги Марков. 

Ще може ли правителството да изкара пълния си мандат?

В България през 2019 г. има два пъти редовни избори - евроизборите и местните. Местните избори са голям критерии за управляващите относно това как управляват, както е във всички останали демокрации. Ако си спомняте преди години във Франция катастрофалната загуба на социалистите на президента Оланд доведе до смяна на правителството.

В България, ако ГЕРБ загуби евроизборите или местните избори, то може би Бойко Борисов да реши, че това е вот на недоверие от страна на гражданите и да поиска нов. Лично моето мнение, е че с добрите кметове, които има ГЕРБ ще спечели местните избори. Смятам, че ГЕРБ ще победи и на евроизборите, защото партията доминира в големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас и тези градове при ниската активност, която има на евроизборите, партията отново ще бъде победител. Т.е. няма да имаме повод за предсрочни избори. Разбира се, това е политика, има много време, всичко може да се случи.

Когато нямаш абсолютно мнозинство винаги рискуваш да има предсрочни избори, защото не зависи само от теб. Налага се да се правят големи компромиси, извиват се ръце.

Каква е според Вас рецептата на унгарския успех на управление?

В Унгария с 2/3 мнозинство страната върви напред. За седем години освен опазването на границите, живота и здравето на унгарските граждани, премиерът Виктор Орбан проведе една безупречна социална политика, безработицата е 4,2 , а той я завари на ниво 14. Постигна най-ниската инфлация от 40 години насам, свали цените на тока, на газа, на водата с 25%. Орбан дава на всяко трето дете в Унгария 33 000 евро подарък от държавата. Сега приема нов закон по силата, на който ако младите семейства имат второ дете, държавата им поема половината от кредита от банката за жилище, а при трето поема целия.

Има един милион нови граждани, има 100 милиарда износ, изпълни своето предизборно обещание да отвори унгарската икономика на Изток и днес руският пазар е залят с унгарски вина, лекарства, консерви, 70 000 тона свинско месо отиват в Китай плюс 2 милиона патици. Китай ще пусне влака стрела Будапеща - Белград и каргото до Пирея, имат китайска банка, ползват китайския туристически опит.

Унгария е залята от 24 - 30 милиона нощувки на туристи. Орбан направи най-големия индийски завод за гуми в Централна и Източна Европа. И нито един цент дълг към чужда държава или финансова институция. Това е Унгария днес.

Питат ме "как ги прави Виктор Орбан тези работи?" Всичко това се случва, защото има мнозинство. То не е нужно само да си силен характер и да имаш добра програма, трябва да имаш мнозинство, с което можеш да правиш икономическа реформа. Самият ЕС, който критикуваше Виктор Орбан през 2012 г. за тези реформи, за тази битка с монополите и банките, защото той спаси 1 милион унгарски семейства със заробващи швейцарски франкове и ипотечните договори като накара банките да предоговорят условията, днес признават, че унгарската икономика е за пример. Да имаш в собствената си малка страна 6000 малки фирми, 1700 американски, 150 японски, да ти каже премиера на Китай "вие сте нашия стратегически партньор в Централна Европа", да чуеш от президента на Русия "вие сте нашия най-добър приятел в Европа", това са все комплименти, нищо че става дума за страни извън Европейския съюз. Орбан каза ние сме се врекли в ЕС, но си гледаме и националния интерес.

Ще имаме ли някой ден единно дясно?

Аз се смея, че доста журналисти и политолози говорят и пишат за автентичното дясно. Автентично дясно в България е нямало от началото на Прехода, има автентични десни избиратели, това е друга тема. Самото СДС се създаде като една коалиция от 16 партии, повечето от които бяха ляво и център - партията на г-н Петър Дертлиев, които бяха леви, Екогласност. Десни в СДС, може да се каже, бяха Демократическата партия на Стефан Савов. Самото СДС не тръгна като десница, а като една гражданска формация подобна на гражданския форум на Вацлав Хавел, да речем. По-късно СДС стана синя партия, която направи Иван Костов, и бе приета в ЕНП. Но и по времето на Костов, не мога да кажа, че е била типична десница, да не говорим, че Христо Бисеров бе главния секретар, а г-жа Корнелия Нинова, сега лидер на БСП, бе тогава основен шеф на голямо външно предприятие. Сега от старата десница са останали ДСБ,  но и те не са никаква десница, като им слушате езика специално на г-н Радан Кънев - неолиберален та дрънка. На практика СДС нищо общо няма с десницата. Някои казват "градска партия", не знам защо са градска, г-н Ненчев въобще не е от град и т.н.

В България се прие, че десница е тази, която побеждава БСП. От тази гледна точка десницата в България е ГЕРБ, тъй като от 12 пъти избори, 11 пъти е победила БСП.

Десничар е Виктор Орбан и Качински  - те са консерватори. Орбан беше заместник-председател на Либералния интернационал и след това под силното въздействие на Хелмут Кол стана християндемократ, за да стигне днес до положение на консерватор като отрича либералната демокрация и е за нелиберална демокрация. Под нелиберална демокрация той разбира исторически традиции, християнство, семейство между мъж и жена. Такава автентична градска десница ние нямаме.

Когато Орбан прави годишния отчет през февруари всяка година, като им видя физиономиите, те 3/4 са от градски потекла, потомствени аристократи. Не мога да им сбъркам конгреса, ясно е, че са десни. В България такова нещо няма.

Важните за България проблеми, които касаят становища пред Европа, биха ли могли да обединят политиците ни?

По отношение на бъдещето на ЕС си имам мое собствено мнение - ЕС е необходим, няма как да бъде другояче. Същевременно обаче е необходима реформа на ЕС, който е замислен като Съединени европейски щати. Няма да има Съединени европейски щати и това най-вече е ясно от Вишеградската четворка там двете правителства са леви - Чехия и Словакия, десни са Полша и Унгария. Трябва да има свободно движение на хора на капитали, на стоки, услуги, но страните ще запазят своя суверенитет.

България трябва да е по-скоро към Висшеградската четворка, според мен, отколкото към обърканата Западна Европа. Очевидно е, че след избора на френския президент, колкото и да изглежда чаровен, няма лесно да се решат нещата в Западна Европа с тази погрешна, години наред миграционна политика.

На какви скорости ще бъде Европа не мога да кажа, но че ще трябва да има реформа в европейския договор това е сигурно. Защото съгласете се, че страните от Вишеградската четворка са много твърди, това е 80 милионно население. Без Централна Европа, ЕС не може да има, може да има само Западно европейски съюз. Тези страни са с голямо самочувствие. Вие като отидете в Будапеща, Прага и Краков, те с нищо не отстъпват на Люксембург,  Холандия и т.н.

Мисля, че дебатът "Европа на път", който тук се направи, е полезен. Ние трябва да имаме единна позиция. Но трябва също да разберем, че това раболепие, което беше по времето на Съветския съюз започваме да го пренасяме към ЕС. Ставахме и лягахме със СССР, ставаме и лягаме сега с Брюксел. Трябва да знаем, че не сме загубили напълно суверенитет и колкото да сме безпомощни пред европейските фондове, трябва да се мъчим сами да си решаваме проблемите, защото няма кой друг да го направи. От това, което чувам по тези форуми се говори доста неолиберално, нещо което е отхвърлено от европейските граждани.

Трябва да ви кажа, че резултатите на изборите в Европа показаха доста силно присъствие на тези крайни радикални партии. В Австрия Хофен загуби изборите, ама с над 49%, Льо Пен взе над 30%, каквото и да говорим, Алтернатива за Германия ще влезе в парламента, като в някои местни парламенти надмина и 20% .

Т.е. има едно отчуждаване между европейските чиновници начело с Жан-Клод Юнкер, който се оказва един слаб председател на ЕК и европейските граждани.
Една от причините Англия да напусне ЕС се дължи до голяма степен и на него. Германия и Франция наложиха Юнкер, въпреки несъгласието на Англия. То е ясно, че няма България и Румъния да наложат шефа на ЕК, но не може това да стане без съгласието на Англия.

Трябва да си свалим розовите очила и да мислим как ще има ЕС с всички принципи и идеали, но как ще бъде променена структурата му като форма на управление. Например Унгария и Полша ще предложат да няма ЕК. Събират се министър-председателите и те да решават. ЕК е една шапка пригодена за Съединени европейски щати, но такива няма да се състоят.

Няма как да стане европейските традиции и стоицизмът и християнството да бъдат загърбени в Европа, нещо към което Сорос тласка, защото той до голяма степен има влияние върху тази политика, която се води в Брюксел.

Георги Марков пред Дир: Мажоритарен вот или избори до дупка >>