"Стопирахме преговорите за правителство, защото сме загрижени за българската държава и когато се вземат решения, които са безпрецедентни по своята същност, когато сме на границата на скъсване на дипломатическите отношения с Русия, нещата преминават границите. А това е един от много примери, при които се вземат решения еднолично от премиера без да има консултации, както е записано в коалиционното споразумение." Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков в предаването "Делници" по Евроком.

"Ако има доклад на ДАНС, както твърди премиера в оставка Петков, който да уличава 70 служители на руското посолство в България, няма начин този доклад да не е стигнал до президента, тъй като председателят на ДАНС по закон трябва да предоставят три еднакви доклада - на премиера, на президента и на председателя на Народното събрание. Ако той не си е свършил това задължение, би следвало да бъде уволнен на момента. Ако го е изпълнил, няма как президентът да не знае какво се е случило, както твърди той", обясни социалистът.

"Нещо повече, когато говориш за такова число - 70 служители, които се занимават, според изявлението на Петков, с противодържавна дейност, това е пробив в националната система за сигурност. И вместо да бърза с консултациите и връчването на мандата, на мястото на президента бих свикал Консултативен съвет по национална сигурност", добави Ерменков.

По неговите думи, когато гониш дипломати, трябва да си събрал достатъчно фактологичен материал. Според Ерменков тези, които са работили срещу държавата, не са работили във вакуум, срещали са се с хора и тези хора трябва да бъдат проверени от прокуратурата.

"Но тук според мен става дума за един фойерверк, който не е и единствен. Беше фойерверк, когато бяхме едни от първите страни в Европа, които затвориха въздушното си пространство и това не беше решено на Министерски съвет. Беше фойерверк, когато прекратихме договорите за доставка на природен газ с Русия, отказвайки да плащаме по новата схема - отново еднолично взето решение. Беше фойерверк, когато нашият министър на туризма полагаше всички усилия да запази руския туристически поток в България, а на един от международните форуми по туризъм беше пратен емисар, който да гласува против Русия. Т.е. имаме едно ясно поведение на еднолично вземане на решения, които се отразяват пагубно на България", коментира Таско Ерменков.

Членът на тясното ръководство на БСП обясни, че да затворят консулските служби на Русия в България означава, че нито един българин не може да получи виза, ако иска да отиде в Русия. "Освен, че изгонваме 70 руски дипломати, ние затваряме Русия за българите", посочи Ерменков. Той коментира още, че освен консулски служители, които са помолени да напуснат държавата, изгонени са и част от учителите в училището към руското посолство, което означава, че то не може да функционира, а там, освен деца на руски дипломати и служители в мисиите, учат и български деца.

"Премиерът в оставка Петков трябва да си понесе политическата отговорност за всичко това", категоричен бе Таско Ерменков.

"На масата сме сложили - Кирил Петков не го приемаме като бъдещ премиер на България. Ако от "Продължаваме промяната" сметнат, че може да се смени личността на премиера, но не само личността, а и начина, по който се вземат решенията, бихме могли да търсим варианти за продължаване на работата на този парламент", каза социалистът.

По неговите думи това би било добро решение, тъй като още едни избори в момента не биха довели до нещо по различно, което имаме в момента, а и може да стане по-трудно да се формира мнозинство. "Можем да влезем в една спирала от служебни правителства", предупреди Таско Ерменков.