Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че възнамерява да доведе докрай работата по новата конституция на страната и призова партиите да вземат участие в тази работа, предават турските медии.

"Никога няма да спрем да работим и да се борим, докато не въведем нова конституция в нашата страна. Конституциите не са неизменни текстове. Призовавам всички политически партии, гражданското общество и академичните среди да разговарят, обсъждат и преговарят, за да се оформи най-идеалният текст на нова конституция", каза Ердоган на симпозиум в Анкара, посветен на промяната на основния закон на страната.

Ердоган каза, че преди няколко години, когато неговата партия покани опозицията да работят заедно по проект за нова конституция, сътрудничеството се е провалило заради непродуктивна позиция на опозицията, пише БТА.

"От 27 май 1960 г. досега нашите конституции за съжаление са изготвяни и приемани от лидери след държавни преврати. Наш дълг днес е да напишем собствената си история и да оставим най-голямото наследство на бъдещите поколения за 100-годишнината на нашата република", посочи турският държавен глава.

Действащата конституция на Турция е въведена след военен преврат през 1980 г. Днес - 12 септември, се навършват 43 години от този преврат.